Nagyvilág

A szlovák kormányfő nem tárgyal a parlamentbe került náci párttal

Andrej Kiska szlovák államfő nem hajlandó szóba állni a több mint hét évtized után parlamentbe került náci párttal, írja a nol.hu.

Nem tárgyal olyanokkal, akik az 1944-ben kitört szlovákiai antifasiszta felkelést a nemzet szégyenének bélyegezték és akiket a holokauszt nem érdekel, mert nem zsidók, hanem szlovákok.

Az elnök azt is elmondta, hogy miután a a szélsőjobboldali párt bejutott a parlamentbe, azóta kicsit ugyan visszavettek, mert már nincsenek fáklyás menetelések, vagy rasszista posztok a közösségi oldalukon, de ettől még a meggyőződésük nem változott. Kiska a rendvédelmi szerveket is kritizálta, nem érti, miért nézik tétlenül az idegengyűlöletet szító posztokat. Az államfő szerint az vezetett idáig, hogy az előző kormány korrupciós botrányainak köszönhetően megrendült a bizalom és a lakosok a szélsőségekbe menekültek. A náci párt szerint a jóléti társadalom csakis úgy teremthető meg, ha visszaszorítják a “cigánybűnözést”, és börtönbe zárják a társadalmon élősködőket.

Az elszegényedett területen élő fiatalok pedig úgy tűnik, vevők erre a “programra”, Kiska szerint azért, mert keveset tudnak a nácizmusról és történelemórán nem emlékeztetik őket erre. Az államfő szerint, ha nem nyerik vissza az emberek bizalmát, még nagyobb baj is lehet a szélsőségek megerősödéséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik