Külföld
A photographer takes a picture of a television screen showing file footage of North Korean leader Kim Jong-Un, at a railway station in Seoul on May 6, 2016.

North Korea raised the curtain on May 6 on its biggest political show for a generation, aimed at cementing the absolute rule of leader Kim Jong-Un and shadowed by the possibility of an imminent nuclear test. / AFP PHOTO / JUNG YEON-JE

Kim Dzsong Un ma megerősítheti: Észak-Korea atomhatalommá vált

24.hu
24.hu

2016. 05. 06. 08:21

Megkezdődött pénteken az észak-koreai fővárosban a kormányzó Koreai Munkáspárt kongresszusa; hasonló rendezvényre harminchat éve nem volt példa.
Korábban a témában:

Az észak-koreai tájékoztatási bizottság megerősítette, hogy megnyílt az ülés, amelyre több ezer küldött érkezett. Az eseményről tudósítani akaró több mint száz külföldi újságírót azonban egyelőre nem engedték be a vörös zászlókkal feldíszített helyszínre, a kongresszusnak helyet adó Április 25-e Kulturális Palotába.

Habár a hivatalos források a pártkongresszus dátumán kívül kevés információt szolgáltattak, annyit tudni, hogy a rendezvény négy-öt napig tart majd, és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető várhatóan pénteken beszédet mond.

Elemzők szerint a vezető arra használja majd fel az eseményt, hogy apja és nagyapja politikai örökségétől valamelyest eltávolodva meghirdesse saját politikai irányvonalát.

A várakozások szerint a 33 éves Kim Dzsong Un hivatalosan is megerősíti: Észak-Korea atomhatalommá vált, továbbá, hogy elfogadtatja Bjongdzsin néven emlegetett politikáját, amely az ország gazdaságának és nukleáris arzenáljának egyidejű fejlesztését tűzi ki célul, felváltva az apja, Kim Dzsong Il által meghirdetett Szongun – azaz “először a hadsereg” – politikát.

A második és harmadik napon a küldöttek megvitatják Kim beszámolóját, összeül a párt központi bizottsága, amely jóváhagyja a szervezeti és személyi ügyeket, így a politikai bizottság új összetételét is. Elemzők szerint az észak-koreai vezető várhatóan fiatalabb, lojális tisztségviselőkre cseréli a kiöregedett pártelitet.

Kim Dzsong Un egyelőre nem mutatkozott a nagy nyilvánosság előtt.

Legutóbb április 24-én volt látható, amikor jelen volt egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta kísérletén.

Észak-Korea január elején immár negyedik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre, egy hónappal később pedig műholdat állított pályára ballisztikus rakétával. Emiatt a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.