Nagyvilág

Észak-Korea megfenyegette Amerikát

Észak-Korea fokozni fogja “nukleáris elrettentő kapacitását”, ha az Egyesült Államok nem hagy fel ellenséges magatartásával – szögezte le a Korea-közi kapcsolatokért felelős phenjani intézmény pénteken, a kormányzó Koreai Munkapárt kongresszusának napjára időzített közleményében.

A békés újraegyesítés bizottságának közleménye szerint Phenjan az amerikai “nukleáris fenyegetésre” adandó válaszként kívánja fejleszteni “elrettentő képességét”. A dokumentum ismételten hangsúlyozta Észak-Korea “atomhatalmi státusát” is.

Az EFE spanyol hírügynökség emlékeztet: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tavaly év végén utalást tett arra, hogy országa már hidrogénbombával rendelkezik, de ezt a bejelentést az amerikai, dél-koreai és független szakértők egyaránt kétkedve fogadták, különösen azt a közlést, miszerint a kelet-ázsiai ország fel is robbantott volna ilyen bombát.

Április 26-án egyébként a phenjani külügyminisztérium szintén hangoztatta Észak-Korea jogát az “erőteljes nukleáris elrettentéshez”. “Az Egyesült Államok szélsőségesen ellenséges politikája, nukleáris fenyegetése és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) zsarolása csak ahhoz vezethet, hogy a KNDK hathatós fejlesztéseket fog végrehajtani nukleáris támadó képességei terén” – idézett akkor egy külügyminisztériumi szóvivőt a KCNA, a hivatalos észak-koreai hírügynökség.

A szóvivő szerint Phenjan mindössze válaszolt arra, hogy Washington fokozta nyomását a kommunista államra.

Észak-Korea néhány nappal korábban egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétával tesztet hajtott végre tesztet északkeleti partjainál. Később két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát indított, amelyek látszólag nem sokkal az indítás után a földnek csapódtak.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik