Nagyvilág

Brüsszel új javaslata hozzájárul az EU szétzilálásához

Szolidaritási hozzájárulásnak nevezett javaslatával az Európai Bizottság (EB) figyelmen kívül hagyja a politikai realitást, és végső soron hozzájárul az unió szétzilálódásához, írta pénteken közölt kommentárjában a Sme című pozsonyi liberális lap.

A brüsszeli testület szerdán tett javaslatot az uniós menekültügyi eljárási szabályokat lefektető, úgynevezett dublini szabályok átalakítására, egyebek mellett kilátásba helyezve, hogy a jövőben menekültenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) “szolidaritási hozzájárulás” fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában.

A menekültek újraelosztásában való kötelező részvétellel és az annak elutasítása esetén kilátásba helyezett horribilis büntetéssel mintha azt vágnák a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) arcába, hogy nem V4-ek, hanem V0-ák vagytok, és nem érdekeltek bennünket – fogalmaz “Brüsszel a visegrádi nullák ellen” című írásában Peter Schutz. Megjegyezte: még ha az újraelosztás az EU szent tehenének számít is, az EB a menekültek kapcsán már túlzásokba esik.

A cikk írója szerint bár igaz, hogy a menekültek újraelosztása egy újabb válság esetén politikailag elkerülhetetlen lesz, ám az EB a menekültügyi politika megváltoztatására tett mostani javaslatával figyelmen kívül hagyja a politikai realitást, és végső soron hozzájárul az unió szétzilálódásához.

Annak szüksége, hogy nyugaton is lássák, hogy a kelet nem csak elvesz de ad is, nem jelentheti azt, hogy a visegrádi országok muszlimoktól való félelmét az EB alaptalannak nyilvánítva lesöpörje az asztalról – vélekedett Schutz, aki szerint az EB-nek kötelessége, hogy megoldásokat keressen, még akkor is, ha ezek nem lehetnek kompromisszumos megoldások, de legalább igyekeznek annak tűnni.

A mostani javaslattal – tette hozzá – csak újra kiéleződik a már több kört maga mögött tudó konfliktus, ami viszont senkinek nem áll érdekében.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik