Nagyvilág

Gázát bombázta az izraeli légierő

Úgy tűnik, macska-egér harc a palesztin alagutak felszámolása, ilyenkor mindig kiújulnak a harcok az övezetben. Egy nő bele is halt az izraeli támadásba.

Az izraeli légierő csütörtökön a Hamász radikális palesztin szervezet négy célpontját támadta a Gázai övezet déli részén, valamint ágyútűzzel felelt, miután palesztin fegyveresek aknavetőkből többször tüzet nyitottak a határ mentén alagutakat kereső katonákra.

Az egyik ágyúlövedék megölt egy palesztin nőt – jelentették az izraeli médiában. Az 54 éves palesztin nőt az övezet déli részén, Hán-Junisz mellett egy lakóházat ért lövedék ölte meg. Az izraeli hadsereg olyan gyanús épületek felé célzott, amik felől az aknalövedékeket lőtték.

Új alagút

A hadsereg korábban csütörtök délután bejelentette, hogy megtalálta a Hamász egy újabb, már bevetésre kész, 29 méterrel a föld felszíne alá ásott alagútját, ami az övezetből izraeli területre vezetett, valószínűleg meglepetésszerű támadásokhoz.

A feltárás technológiai, hírszerzési és katonai eszközökkel történt a határ száz méteres biztonsági sávján belül, a gázai oldalon. A katonai szóvivők azt is nyilvánosságra hozták, hogy április elején elfogták a Hamász egyik tagját, aki jól ismeri a szervezet alagútjait.

Mahmúd kitálalt

A Dzsebáliában lakó, 29 éves Mahmúd Atauna két késsel hatolt át Izrael felé a határon, hogy izraeli katonákat vagy civileket öljön meg. A kihallgatása során átadott számos információt a föld alatti munkálatokról, az övezet északi részén található alagutakról, a Hamász ásási módszeréről és megmutatta, hol vannak lejáratok az alagutakba. Az elfogott harcos ellen az izraeli ügyészség vádiratot nyújtott be egy helyi bíróságon.

Az izraeli hadsereg az utóbbi hónapban két, a Gázai övezetből az országba vezető alagutat fedezett fel. A 2014 nyarán folytatott Erős Szikla hadművelet után mintegy 30, Izraelbe vezető támadó alagutat tártak fel.

Félnek a gázai háborútól

Benjámin Netanjahu miniszterelnök csütörtök késő estére rendkívüli biztonsági tanácskozást hívott össze a Gáza mellett kialakult katonai helyzet megbeszélésére. Az övezet déli határánál a frissen megtalált alagút környékét zárt katonai övezetté nyilvánította a hadsereg helyi parancsnoka.

Noha az utóbbi két napban számos kölcsönös megnyugtató üzenetet küldtek egymásnak a felek, amikben jelezték, hogy nem áll szándékukban a helyzet eszkalációja, Izraelben mégis attól tartanak, hogy a Hamász a támadó alagutak felszámolása miatt lépéskényszerbe kerül, és ismét kiújulhatnak a harcok a Hamász-kormánnyal. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik