Nagyvilág

Egy videó, ami előrevetítette az Iszlám Állam támadásait

Egy YouTube videó előre sejtette az Iszlám Állam támadásait – írja a World.Mic. Magyarázatként kifejtik: az, hogy mit nézünk a YouTube-on, elég sok mindent elárul rólunk. Csak vissza kell nézni az előzményeinket, és kiderül még az is, hogy képtelenek vagyunk egy kenyeret megsütni.

A Predata elemző cég online interakciók és a fizikai világ történései között próbálnak kapcsolatokat felfedezni. Egy ilyen vizsgálat során tűnt fel nekik, hogy a “Black Flags of Islam and Imam Mahdi” videó nézettsége néha ugrásszerűen növekedett. Ez történt a decemberi bangladeshi öngyilkos merénylet előtt egy héttel és közvetlenül a líbiai dzsihadista támadás előtt is.

Scott T. Cirno a Predata cég igazgatója elmondta, ez a videó teljesen feltüzeli a merénylőket, olyan ez nekik, mint amikor valaki edzés közben AC/DC-t hallgat. A YouTube mellett a cég más oldalakat is figyel már, például a Wikipédiát. A Predata ezekből az információkból és a tevékenységek követéséből próbálja kihámozni azt, mikor, hol történhet zavargás vagy egy terrortámadás. A szoftverük azért még nem teljesen megbízható, pláne, hogy nem elég azt tudni: történni fog valami. Fontos a helyszín és az időpont is.

A szóban forgó videót egyébként már eltávolították a YouTube-ról, miután korábban a Gizmodo cikkezett a merényletekkel való összefüggésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik