Nagyvilág

Nepálban nem lehet csak úgy megzavarni a társadalmi harmóniát

Nepál kiutasított egy kanadai férfit Twitter-bejegyzései miatt - jelentették be kedden a himalájai ország hatóságai.

A férfinak két napja van elhagyni Nepált.

Az ázsiai ország belügyminisztériumának egyik tisztségviselője elmondta: Robert Penner munkavízumát bevonták, miután egy hatósági jelentés szerint a Twitter közösségi portálon a nemzeti egységet veszélyeztető, bíráló jellegű bejegyzéseket tett.

Penner a vádak szerint bírálta a himalájai ország tavaly szeptemberben elfogadott alkotmányát, és azt, ahogy a kormányzat az etnikai kisebbségek tüntetéseit kezelte. A tüntetések során több mint 50 ember halt meg.

A kanadai férfi három évig egy szoftvervállalatnak dolgozott Nepálban. Pennert hétfőn vették őrizetbe kihallgatásra, a hatóságok pedig kedden hozták meg döntésüket a férfi kiutasításáról.

Az új alaptörvény Nepált – egy többéves átmeneti időszak után – hindu királyságból köztársasággá változtatta. Főleg a himalájai ország déli részén azonban számos kisebbség attól tart, hogy az eddiginél is hátrányosabb helyzetbe kerülhet az új közigazgatási határok miatt, az új alaptörvény szerintük ugyanis tovább korlátozza politikai képviseletüket.

Egy dél-nepáli etnikai kisebbség, a madhesiek ezért a nepáli-indiai határon tüntetésbe kezdtek lezárva a két állam közötti összeköttetést, súlyos üzemanyag és gyógyszerhiányt okozva az országban. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik