Külföld
Turkish journalist Murat Belge (2nd L), one of the defendants arrives at Bagcilar courthouse, in Istanbul 07 February 2006. A Turkish court began hearing a case against five prominent journalists who criticised a court ruling last year that blocked a conference on the Armenian massacres of World War I. The trial of the five men accused of insulting the judiciary and attempting to influence the course of justice in their newspaper columns opened under heavy police guard. Armenians claim that up to 1.5 million of their kin were slaughtered in orchestrated killings that they and many Western countries consider a genocide. The Turkish government categorically rejects the term genocide and disputes the death toll claimed by Armenians.     AFP PHOTO / CEM TURKEL / AFP PHOTO / CEM TURKEL

A sajtószabadság világnapján állt bíróság elé egy Erdogant megsértő újságíró

24.hu
24.hu

2016. 05. 03. 17:34

A Taraf című török napilap rovatvezetője, egyetemi tanár egyik cikkében megsértette a török elnököt - számolt be róla kedden a TRT Haber közszolgálati hírtelevízió.
Korábban a témában:

Belge egyik írásában azt állította: Recep Tayyip Erdogan azért keltett feszültséget a törökök és a kurdok között 2015 tavaszán, hogy az általa alapított és jelenleg is kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jobb eredményt érjen el a június 7-i parlamenti választásokon.

Az ügyész 4 év börtönbüntetést kért az újságíróra.

A Taraf rovatvezetője az ítélőszék előtt visszautasította a vádat. Kifejtette: a 2015. szeptember 12-én megjelent cikk a választási időszak és az azt követő periódus elemzése.

Hogy igaz-e vagy hamis, ami a szövegben szerepel, az lehet vita tárgya, de a rágalmazás okán indított bírósági per nem. Tagja lettem Törökország egyik legnépesebb klubjának, azon emberekének, akik megsértették Erdogant

– jegyezte meg az újságíró.

A tárgyaláson Orhan Pamuk világhírű Nobel-díjas török író is részt vett, hogy kifejezze szolidaritását.

Belge ügyvédje azt mondta, hogy szerinte alkotmányellenes a török büntetőtörvénykönyvnek az a cikke, amely a köztársasági elnök becsmérléséről szól. A törvény hatályon kívül helyezése érdekében az ítélőszéknek az alkotmánybíróság elé kellene terjesztenie azt – tette hozzá.

A tárgyalást hiányzó dokumentumokra hivatkozva elhalasztották.

Amióta 2014 augusztusában Erdogant Törökország államfőjévé választották, megsokszorozódtak a hasonló indíttatású büntetőperek. Megfigyelők szerint az ország tekintélyelvű rendszer felé sodródik. Az eltelt több mint másfél évben mintegy 2000 ilyen bírósági eljárás indult Törökországban, sokszor színészek, újságírók, illetve civilek ellen.

Az ENSZ 1991-ben döntött a sajtószabadság nemzetközi napjának megtartásáról annak emlékére, hogy 1991. május 3-án tették közzé a Windhoek Nyilatkozatot, amelyben az afrikai népeknek a független és pluralista sajtóhoz való jogát fogalmazták meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.