Nagyvilág

Még az internetről is letiltották a kínai elnököt kritizáló ingatlanmágnást

Hszi Csin-ping feltétlen párthűséget várt az újságíróktól, ez nem tetszett a „szabadszájú” vállalkozónak, akinek felfüggesztették párttagságát.

Nem csak párttagságát, de még közösségi média-fiókjait is felfüggesztették egy kínai ingatlanmágnásnak, miután nyilvánosan kritizálta Hszi Csin-ping elnök törekvését a sajtó „megregulázására”.

Az államfő februárban azt mondta: feltétel nélküli hűséget vár a kínai, pártirányítás alatt álló médiától. Az újságíróknak szeretniük és védelmezniük kell a pártot, el kell kötelezniük magukat a pártvezetés mellett gondolatban, politikában és cselekvésben egyaránt – jelentette ki. Ren Zsicsiang, akit a „kínai Donald Trump”-ként is számon tartana, azt írta több tízmillió követőjének: „Mikor lett a nép kormányából a párt kormánya?”

A kormány egyik szóvivője rosszindulatú hangulatkeltésnek nevezte az ingatlanmágnás szavait, a kínai internet-felügyelet pedig korlátozta a hozzáférést közösségi oldalaihoz. Hétfőn pedig a kínai nemzetközi rádió szűkszavú jelentésben közölte, hogy egy évre felfüggesztették a 65 éves Zsicsiang tagságát a Kínai Kommunista Pártban, mert megsértette a politikai fegyelmet. Hozzátették: az interneten és nyilvánosan tett megjegyzései több alkalommal szembementek a párt alapelveivel. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik