Nagyvilág

“Az Iszlám Állam sokkal több, mint terrorista szervezet”

A magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező szervezet megjelenése új minőség a nemzetközi terroizmus történetében, és állandó, közvetlen veszélyt jelent Németországban - mondta a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke hétfőn Berlinben.

Hans-Georg Maassen a BfV iszlamista terrorizmussal foglalkozó konferenciáját megnyitó beszédében kiemelte, hogy az IÁ az első dzsihadista szervezet, amelynek sikerült “kvázi állami” struktúrákat létrehozni. Az igazságszolgáltatástól az adóellenőrzésen át a társadalombiztosításig terjedő intézményrendszerét nagyobb területen építette ki, mint Nagy-Britannia, az ellene szervezett nemzetközi koalíció pedig nem ért el átütő eredményt a légitámadásokkal.

Az IÁ-t nem érdemes a terrorista szervezet fogalommal jellemezni, mert sokkal többről van szó, egy olyan szervezetről, amely a terror eszközét is alkalmazva “asszimetrikus hadviselést” folytat a Nyugat ellen – vélekedett a belső elhárításért felelős német nemzetbiztonsági szolgálat vezetője a BfV Iszlám Állam – Globális fenyegetés című szimpóziumán.

Az IÁ az ellenőrzése alá vont területektől távol fekvő térségekben is képes súlyos csapásokat mérni, és eszközrendszere jóval szélesebb a korábbról ismert iszlamista terrorszervezetekénél, mint például az al-Kaida.

A technológiát tekintve látható, hogy házilagos készítésű, kezdetleges – és esetenként működésképtelennek bizonyuló – bombák helyett nagy szaktudással épített robbanószerkezeteket használ, valamint háborús fegyvereket, legfőképpen Kalasnyikov típusú gépkarabélyokat, és képes több helyszínen egyszerre zajló, akár napokig tartó támadássorozatokat végrehajtani.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A szervezetet tekintve az IÁ kettős stratégiát követ, felkészít és irányít csapásmérő egységeket – “hit teams” -, és az internet – főleg a közösségi oldalak és az azonnali üzenetküldő szolgáltatások – révén terjesztett ideológiájával ösztönzi a “csináld magad terrorizmust”.

Előbbire példa a párizsi és a brüsszeli merényletsorozat, amelyben helyi, illetve az IÁ kiképzőtáborait megjárt, majd a menekültek közé szivárogva visszatért személyek vettek részt, utóbbira pedig a tavaly júniusi lyoni támadás, és annak a 15 éves lánynak az esete, aki az idén februárban a hannoveri főpályaudvaron leszúrt egy rendőrt.

A BfV elnöke a menekültválságról szólva hangsúlyozta, hogy az IÁ nem csupán a globális terrorizmus fő felelőse, de a menekülthullám megindulása is jelentős részben a tevékenységének tulajdonítható.

Az Európában évtizedek óta nem tapasztalt menekülthullám pedig nemcsak azért nagy kihívás a biztonsági szerveknek, mert az IÁ merényletek elkövetésével megbízott személyeket juttat be a kontinensre a menekültek között, hanem azért is, mert ösztönzi a szélsőjobboldali támadásokat és feszültségeket kelt a demokratikus társadalmakban.

Az IÁ valamennyi elképzelhető forgatókönyvet tekintve állandó, komoly veszélyt jelent Németországban, határokat átívelő tevékenységével szemben pedig csak nemzetközi összefogással, a biztonsági, hírszerző szervek elmélyített együttműködésével lehet fellépni – emelte ki Hans-Georg Maassen.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A német belső elhárítás vezetője a tanácskozást felvezető sajtónyilatkozataiban a többi között elmondta, hogy naponta 2-4 lehetséges iszlamista merényletről futnak be információk a hatóságokhoz, amelyek ellenőrzése – “az ocsú és a búza szétválogatása” – igen nehéz feladat. Veszélyforrásként tartják számon azt a mintegy 800 “terrorturistát”, akik Németországból a Közel-Keletre távoztak, hogy csatlakozzanak az IÁ-hoz vagy más terrorszervezethez, és a gyorsan terebélyesedő szalafista szubkultúrát, amelybe 8650 személyt sorolnak.

Hans-Georg Maassen hangsúlyozta, hogy

nem szabad egy kalap alá venni a vallási fanatikusokat és a muzulmánokat,

és meg kell alakítani Németországban a

szélsőségek elleni koalíciót, amelyhez szükségünk van a mérsékelt muzulmánokra is, akik az alaptörvény értékeit képviselve harcolni akarnak velünk az iszlamizmus ellen.

A többi között hozzátette, hogy a hatóságok 90 mecsetet tartanak megfigyelés alatt. Ezek “hátsó udvarokban működő” intézmények, amelyekben gyűlöletet prédikálnak.

A BfV vezetője a konferencián tartott előadásában kitért arra is, hogy aggodalomra ad okot a kiskorúak és gyerekek körében tapasztalható radikalizálódás.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

 

A hatóságok 13 éves terrorturista lányokról is tudnak, munkájukat pedig megnehezíti, hogy 16 éven aluliak adatait csak konkrét fenyegetettség esetén szabad rögzíteni és tárolni.

Ezzel összefüggésben Rob Bertholee, a holland hírszerző szolgálat (AIVD) vezetője a tanácskozáson elmondta, hogy olyan 70 holland gyerekről van tudomásuk, akik az IÁ befolyása alá kerültek. Kétharmadukat holland iszlamisták vitték magukkal a szervezet által ellenőrzött közel-keleti régióba, egyharmaduk már a térségben, Szíriában vagy Irakban született. Az IÁ a gyerekeket ideológiai nevelésben részesíti, és a kisfiúk 9 éves kortól félkatonai kiképzést is kapnak – mondta az AIVD vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik