Nagyvilág

Van valami, aminek hatalmas szerepe van a terror megfékezésében

Ez pedig a család. Amíg a világ vezető politikusai tárgyalótermekben próbálják megfékezni a terrorizmust, létrejöttek olyan szervezetek, amik a legszorosabb érzelmi kötelékeket használnák fel az erőszak megfékezésére.

Saliha Ben Ali a telefonján lévő képeket nézegeti. Az egyiknél megáll, a 3 éves kisfia, Sabri van rajta, egy mikulás ölében ülve, tőle jobbra egy másik kisfiú. Ben Ali a Guardiannek nyilatkozott, és azt mesélte, aznap ők voltak az egyetlenek, akik féltek a mikulástól.

Ma már mindketten halottak.

Sabri 19 évesen halt meg Szíriában. Egy ismeretlen felhívta Ben Ali férjét, hogy közölje vele, megölték a fiát. Az anya azóta sem tudta elfelejteni a tíz másodperces telefonbeszélgetést, amiben egy férfi csak annyit mondott neki:

Gratulálok, a fia egy mártír.

Ben Ali azt mondja, megdöbbent, mikor megtudta, mit tett Sabri.

Láttam jeleit annak, hogy valami nem stimmel vele. Hogy manipulálják. De senki sem segített nekem. Amikor láttam, mit tett, egyszerűen nem hittem el.

A mikulás ölében ülő másik fiú, Bilal 2015 novemberében halt meg Párizsban. Ő volt az a dzsihádista, aki a Stade de France futballstadionnál robbantott a párizsi terrortámadás napján. Bilal édesanyja, Ben Alihoz hasonlóan nem tudta, kihez fordulhatna segítségért.

Bilal Hadfi Forrás: Facebook
Bilal Hadfi
Forrás: Facebook

Egy családtag rossz útra tévedt? Van segítség!

Létezik azonban egy szervezet Berlinben, a Girds (German Institute on Radicalisation and Deradicalisation Studies), ami azért jött létre, hogy segítsen azoknak, akiknek a szerettei csatlakoztak valamilyen radikális csoporthoz. Így próbálják meg visszaszerezni őket.

A családi tanácsadás az egyik leghatékonyabb eszköz. Semmi sem erősebb forrás annál, mint egy ellenpont, amit a szoros kötelékek és családi érzelmek adnak. Ehhez még a dzsihádista toborzók sem tudnak hozzáférni

– mondta a Guardian-nek Daniel Köhler, a program vezetője.

A párizsi és brüsszeli támadások után viszont sokan úgy vélekednek, ez nem elég hatásos módszer, radikálisabban kellene beavatkozni.

Köhler szerint viszont a szervezete olyan, mint egy híd a veszélyben lévő családok között, amelyet rengeteg szociális munkás, tanár és segélyszervezet munkája segít. Úgy gondolja, a megelőzésnek és az ilyen szintű közbelépésnek

nagy szerepe van a terror elleni harcban.

Nem csak Ben Ali és Fatima Hadfi vesztette el gyermekét így.

  • Christianna Boudrau fia, Damian Clairmont 22 évesen hagyta ott hazáját, Kanadát, hogy Szíriában harcoljon az Iszlám Állam oldalán. Az anya a Twitterről értesült a fia haláláról.
  • Karolina Dam, a 18 éves fiát, Lukast vesztette el egy évvel ezelőtt, amikor a fiút a szíriai határhoz közel megölték.

Remény a kétségbeesett anyák számára

Megalakult a Girds szervezetén belül a Mothers for Life hálózat is, ami olyan anyáknak segít, akik dzsihádista harcokban vesztették el gyermekeiket. A szervezet azért jött létre, hogy más szülőknek ne kelljen keresztülmennie olyan csapásokon, amiken nekik kellett.

Nincs sok remény azok számára, akiknek valamelyik gyermeke dzsihádista csoportokhoz csatlakozott. Talán 5 százalékuk tér vissza

– mondja Köhler.

A kulcs a terrorizmus elleni harcban a szülők és barátok körében rejlik. Kutatások mutatják, hogy még azokban a támadásokban is, amiket úgy hittek, egyedül terveztek meg,

a családtagokat és barátokat beavatták az elkövetők 

az esetek majdnem háromnegyed részében.

Ben Ali azt mondja, még mindig nem biztos benne, hogy így megmenthette volna a fiát, de szeretne segíteni másoknak, hogy az ő családjuk ne szakadjon úgy szét, mint egykor az övé. Hozzáteszi viszont, hogy

nem vagyok olyan naiv, hogy azt higgyem, nem fogunk még rengeteg fiút és lányt így elveszíteni.

(Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik