Nagyvilág

Beszólt Maduro elnöknek a sörgyár, államosíthatják

maduroa (Array)
maduroa (Array)
Leállt a termelés Venezuela legnagyobb sörgyárában.

A mély politikai és gazdasági válságba süllyedt Venezuela legnagyobb sörgyártója bejelentette, a külföldről behozott alapanyagok hiánya miatt leállította a termelést egyetlen működő sörgyárában is. A Cervecería Polar korábban már figyelmeztetett rá, hogy csak április végéig tudja fenntartani a gyártást, majd a héten egymás után állította le sörgyárait, legutolsóként a Carabobo államban fekvő létesítményt. A venezuelai sörkészletek több mint hetven százalékát az ország legnagyobb vállalatához, az Empresas Polarhoz tartozó Cervecería Polar főzi.

A vállalat Nicolas Maduro venezuelai elnök kormányát hibáztatja a kialakult helyzetért, mivel az nem bocsátotta rendelkezésére a nyersanyagok importjához szükséges dollármennyiséget. A latin-amerikai országban Caracas ellenőrzi, ki juthat valutához. Az utóbbi időben azonban az olajárak drasztikus esése és az ezzel járó bevételhiány miatt megcsappant a rendelkezésre álló dollár mennyisége: a külföldi valutatartalék a 2009-es mértékhez képest harmadára esett vissza.

Maduro a Polar vezetését folyamatosan azzal vádolja, hogy “gazdasági hadjáratot” folytat kormánya ellen, a héten már azzal fenyegetőzött, hogy a leállított gyárakat államosíthatják. Caracas eddig több mint 1200 vállalatra tette rá hasonlóképpen a kezét. Venezuelában elszabadult az infláció, a közgazdászok kételkednek abban, hogy az ország képes idén lejáró, 14 milliárd dollár értékű államkötvényei visszafizetésére. 30 millió ember küzd élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal, a boltok polcairól gyakorlatilag már minden eltűnt, az életet állandó áramkimaradás nehezíti.

Az államfő leváltására az ellenzék két napja aláírásgyűjtésbe kezdett, péntekre már 1,5 millió aláírás gyűlt össze az elnök menesztését célzó népszavazás indítványozására. Henrique Capriles, az ellenzék vezetője azt mondta, ez több mint kielégítő mértékben teljesíti az indítvány feltételeit. A szabályozás szerint a választásra jogosult lakosság egy százaléka, vagyis 195 721 személy aláírása kell egy népszavazási kezdeményezéséhez. A referendum kiírásához második lépésben a választásra jogosultak húsz százaléka, vagyis közel négymillió ember aláírása szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik