Nagyvilág

Kuba még tovább nyitja az ajtót: Hammond is a szigetországba látogatott

Kubába érkezett helyi idő szerint csütörtökön Philip Hammond brit külügyminiszter; hasonló látogatásra 1959 óta nem volt példa. Hivatalos források szerint a tárcavezető utazásának célja, hogy a felek megvitassák a két ország közötti együttműködés lehetőségét a pénzügyi szolgáltatások terén, az energiaügyekben, valamint a kultúra és az oktatás területén.

Hammond közleményében azt írta, az 1959-ben lezajlott kubai forradalom óta elsőként a szigetországba látogató brit külügyi tárcavezetőként lehetősége nyílik arra, hogy tájékozódjon arról, mit gondol Kuba az aktuális kihívásokról és a szigetország hogyan látja a jövőjét.

A minisztérium tájékoztatása szerint a brit tárcavezető kubai kollégájával, Bruno Rodriguezzel és a kubai kabinet más tagjaival találkozik. Ezen felül aláírják a szigetország adósságainak átstrukturálásáról szóló megállapodást. Hammond a tervek szerint olyan politikailag érzékenyebb témákat is érint a megbeszéléseken, mint az emberi jogok vagy a kereskedelem helyzete, valamint a például a zikavírus okozta egészségügyi problémák. A brit tárcavezető a tervek szerint találkozik a kubai civil társadalom képviselőivel is.

Barack Obama amerikai elnök március végén ugyancsak történelmi látogatást tett Havannában: személyében először járt hivatalban lévő amerikai elnök a karibi szigetországban a kubai forradalom 1959-es győzelme óta.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik