Nagyvilág
(FILES) In this photograph taken on November 10 ,2015, staff members walk through the damaged Medecins Sans Frontieres (MSF) hospital in Afghanistan's city of Kunduz. A US investigation into a strike on a charity-run Afghan hospital cited mistakes so "reckless" that observers said they left open the unsettling question of whether those involved had ripped up their own rulebook in a chaotic effort to take out the Taliban.  The October 3 strike on a Doctors Without Borders (MSF) hospital in Kunduz was "primarily human error... compounded by systems and procedural failures", said General John Campbell, the US commander in Afghanistan, as he announced the results of the investigation this week. AFP PHOTO / Najim RAHIM / FILES / AFP / NAJIM RAHIM

Elmarasztalták az amerikai katonákat, akik lebombáztak egy kórházat

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 04. 29. 18:10

Nem működött az a rendszer, amelyen keresztül megkapták volna azoknak a létesítményeknek a koordinátáit, amelyeket nem támadhatnak.

Elmarasztalták az Egyesült Államok hadseregének 16 tagját, akik részt vettek az afganisztáni Kunduz kórházának tavalyi lebombázásában. Legalább 42-en haltak meg a támadásban, de a legsúlyosabb büntetés a felfüggesztés volt, amit kiszabtak az eset miatt, büntetőeljárás senki ellen nem indult.

A Pentagon álláspontja szerint a kórház bombázása nem háborús bűncselekmény, mert nem szándékosan történt. Azt is közölték, hogy az Orvosok Határok Nélkül szervezet kórháza rajta volt azon a listán, ami a nem megtámadható célpontokat rögzíti, de a támadást végrehajtó katonák ehhez a listához nem fértek hozzá.

Nem rendszerszintű, hanem egyszeri hibáról van szó – mondta a Központi Parancsnokság tábornoka, Joseph Votel. A bombázáshoz használt repülőgépen nem működött az a rádióberendezés, amelyen keresztül értesülhetett volna a személyzet arról, hogy mit nem támadhatnak. (Independent)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.