Külföld
FRANCE. HAUT-RHIN (68). FESSENHEIM NUCLEAR PLANT AND ALSACE GRAND CANAL

Bezárja legrégebbi atomerőművét Franciaország

24.hu
24.hu

2016. 04. 25. 21:45

Korábban a témában:

A döntésről szóló rendelet még az idén megjelenik

– mondta hétfőn Francois Hollande köztársasági elnök a Franciaország energetikai átmenetéről rendezett környezetvédelmi konferencián, de a bezárás időpontját nem jelölte meg.

A háromnapos találkozóra abból az alkalomból került sor, hogy New Yorkban több mint 170 ország képviselője aláírta az ENSZ decemberben Párizsban tető alá hozott klímavédelmi egyezményét.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Francois Hollande megerősítette, hogy a lakossági energiafogyasztásban a nukleáris energia jelenlegi 75 százalékos arányát 50 százalékra kívánja csökkenteni, s

ez azt feltételezi, hogy először is a megújuló energiák arányát még gyorsabban kell növelni.

A megújuló energiák arányát illetően Franciaország jelenleg a 16. helyen áll az európai rangsorban.

Franciaország a szélgépekből származó energiatermelést duplájára, napelemes rendszerét pedig háromszorosára kívánja növelni. A fűtés területén a megújuló energiák arányának emelkedését több mint ötven százalékra tervezik.

Ezzel párhuzamosan a francia energiaóriás, a 85 százalékban állami tulajdonú EDF javaslatot fog tenni egyes atomerőművek bezárására 2018 után, másoknak pedig a meghosszabbítására

– mondta a francia elnök. Az EDF javaslata előtt a francia nukleáris hatóság (ASN) véleményezni fogja a francia nukleáris park állapotát, a tanulmány 2018 végére készül el Francois Hollande tájékoztatása szerint.

A nukleáris erőművek bezárásáról szóló döntést nem lehet csak úgy rögtönözve meghozni

– hívta fel a figyelmet az államfő. Elmondta, hogy a bezárások egy előre meghatározott menetrend szerint történnek majd, az ott dolgozók, a környezet és a klímavédelemmel kapcsolatos kötelezettségvállalások tiszteletben tartásával.

Anti-nuclear protesters hold a sign reading 'Nuclear, criminal and dishonest industry, rejection, waste, accidents, disasters, irradiation, contamination, evacuation and farmers, wine-growers will take take their lands under theirs arms, but no danger as the inhabitants of Fessenheim are saying, it happens to others' as they demonstrate in the street of Colmar, eastern france, on April 21, 2015 to ask for the closure of the nuclear powerplant of Fessenheim. AFP PHOTO / SEBASTIEN BOZON / AFP PHOTO / SEBASTIEN BOZON
Fotó: Europress fotóügynökség

A német-svájci-francia határon található fessenheimi atomerőművet illetően a tárgyalások folyamatban vannak az állam és az EDF között, a bezárás és a kártérítés feltételeiről, amelyet az államnak kell majd az erőmű részvényeseinek fizetnie (az EDF-en kívül, a német EnBW-nek, valamint a svájci Alpiqnak, Axpónak és BKW-nak) – tette hozzá Francois Hollande.

Fessenheim a legrégebben üzemelő atomerőmű Franciaországban. A 900 megawattos teljesítményű ikerblokkok 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Öt évvel ezelőtt a francia nukleáris hatóság (ASN) számos biztonsági elemzést követően jóváhagyta a reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítását tíz évvel. Francois Hollande államfő azóta többször is ígéretet tett arra, hogy Franciaország végleg bezárja a létesítményt.

MTI

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.