Külföld
A picture taken on April 28, 2016 shows a general view of the damaged Al-Quds hospital  building (R) following reported airstrikes on the rebel-held neighbourhood of Sukkari in the northern city of Aleppo.
Doctors Without Borders condemned Thursday the "outrageous" air strike on a hospital it was supporting in the war-torn northern Syrian city of Aleppo, where doctors were among those killed. Local rescue workers said the overnight strike on the Al-Quds hospital  and a nearby residential building left 30 people dead. Among them was the only paediatrician operating in the rebel-controlled eastern parts of Aleppo city, they said. Doctors Without Borders, which is also known by the acronym MSF, said two doctors were among 14 people killed in the strike on the hospital. In an online statement Thursday, Doctors Without Borders (MSF) said it had been donating medical supplies to Al-Quds since 2012. MSF said it had been donating medical supplies since 2012 to the 34-bed Al-Quds hospital, where eight doctors and 28 nurses worked full time.  / AFP PHOTO / KARAM AL-MASRI

Aleppó a humanitárius katasztrófa szélére sodródott

24.hu
24.hu

2016. 04. 28. 21:03

  • Az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint legalább 60 ember vesztette életét Aleppóban az elmúlt 24 órában.
  • Szerda este legalább harminc civil halt meg az észak-szíriai nagyvárosban a kormányerők légitámadásában, amelyet az al-Kudsz kórház és egy lakóépület ellen intéztek.
  • Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi szervezet közölte, hogy az áldozatok között legalább 14 páciens és egészségügyi dolgozó van.
  • Jan Egeland, az ENSZ szíriai különmegbízottjának, Staffan de Misturának humanitárius ügyekben illetékes tanácsadója is az aleppói biztonsági helyzet "katasztrofális hanyatlására" hívta fel a figyelmet.
  • Az elmúlt egy héten országszerte mintegy 200, csak Aleppóban több mint 100 ember esett áldozatul a harcoknak.
  • Bassár el-Aszad elnök hadserege napokon belül átfogó hadjáratot indít az ország volt gazdasági központja, és az azt körülvevő területek visszafoglalására.
  •  Washington hétfőn erősítette meg, hogy összesen mintegy 250 katonát vezényel Szíriába, amivel 300 fősre emelkedik az ottani amerikai kontingens.
Legalább 38 civil vesztette életét csütörtökön az Aleppóban tomboló harcokban a kormány és a lázadók ellenőrizte városrészekben az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet jelentése szerint. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja Genfben felszólalva a kudarccal fenyegető szíriai béketárgyalások megmentését sürgette.
Korábban a témában:

Az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint legalább 60 ember vesztette életét Aleppóban az elmúlt 24 órában.

Szerda este legalább harminc civil halt meg az észak-szíriai nagyvárosban a kormányerők légitámadásában, amelyet az al-Kudsz kórház és egy lakóépület ellen intéztek – közölte a helyi polgári védelem, amely szerint a légicsapásoknak ötven sebesültje van.

A hadsereg tagadta, hogy a légierő támadta meg a kórházat – jelentette az állami televízió.

A polgári védelem közlése szerint a célba vett két épület a város lázadók által ellenőrzött keleti felén, az asz-Szukkari negyedben volt. A csapásban életét vesztette a keleti városrészek egyetlen gyermekorvosa is.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi szervezet közölte, hogy az áldozatok között legalább 14 páciens és egészségügyi dolgozó van.

A szíriai állami televízió szerint a felkelők csütörtöki válaszcsapásában 14 civil vesztette életét Aleppóban, tízen pedig megsebesültek. A kormányerőknek sikerült körbezárniuk a felkelőket, akiket mindössze egy szűk folyosó köt össze a külvilággal.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) arra figyelmeztetett, hogy Aleppó a felerősödött harcok miatt humanitárius katasztrófa szélére sodródott.

A harcok felújulása milliók életét sodorta veszélybe a közlemény szerint.

A kórházat ért támadás elfogadhatatlan, és sajnos nem ez az első alkalom, hogy életmentő orvosi szolgáltatásokat ér ilyen csapás

– mondta Marianne Gasser, az ICRC Szíria-missziójának vezetője.

Jan Egeland, az ENSZ szíriai különmegbízottjának, Staffan de Misturának humanitárius ügyekben illetékes tanácsadója is az aleppói biztonsági helyzet “katasztrofális hanyatlására” hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy az egyéb régiókat is érő rakétatámadások és légicsapások felerősödése százezreket vág el az életmentő segélyszállítmányoktól.

Egeland szerint a napokban aknagránát talált el egy Homsz városába tartó segélykonvojt, egy másiknak pedig többször meg kellett állnia az útvonalát és a végcélját érő légitámadások miatt. A tisztségviselő nem nevezte meg a felelősöket.

Az egy hete újra felerősödött harcok a február 27-e óta érvényben lévő, washingtoni és moszkvai közvetítéssel megszületett törékeny tűzszünet végét jelzik.

Az elmúlt egy héten országszerte mintegy 200, csak Aleppóban több mint 100 ember esett áldozatul a harcoknak.

Jan Egeland szerint a tűzszünet kezdete óta az ostromzár alatt élő lakosság több mint feléhez sikerült legalább egyszer segélyszállítmányokat eljuttatni. Arra emlékeztetett, hogy a múlt év utolsó négy hónapja alatt ez az arány alig érte el a három százalékot. “Mindezt az előrehaladást most elveszíthetjük” – figyelmeztetett.

Az al-Vatan című kormányközeli napilap “Eljött az idő Aleppó felszabadítására” című csütörtöki vezércikke szerint Bassár el-Aszad elnök hadserege napokon belül átfogó hadjáratot indít az ország volt gazdasági központja, és az azt körülvevő területek visszafoglalására.

Staffan de Mistura csütörtök hajnalban az Egyesült Államok és Oroszország legmagasabb szinten való közbenjárását sürgette a kudarccal fenyegető szíriai béketárgyalások felélesztése érdekében.

De Mistura azt követően tartott sajtótájékoztatót Genfben, hogy videokonferencia útján tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát a lényegében megfeneklett tárgyalásokról.

A diplomata azt mondta, reméli, hogy valamikor májusban újrakezdődhetnek a tárgyalások, de ehhez előbb a harci cselekmények megfékezésére lenne szükség.

A genfi tárgyalások harmadik fordulója április 18-án szakadt meg, miután a szíriai ellenzék egy részét tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) felfüggesztette a részvételét, tiltakozva a kormányerők észak-szíriai előrenyomulása, a segélyakciók akadályozása, valamint az ellen, hogy semmilyen előrelépés nem történt a Szíriában bebörtönzött politikai foglyok szabadon bocsátása ügyében.

Eközben az Aleppó tartományban a kurd harcosok és a lázadók között folyó harcok is sok áldozatot követeltek: az elmúlt két napban legalább hatvannégyen vesztették életüket.

Az OSDH szerint a lázadók megpróbálták elfoglalni a kurdok által ellenőrzött Tel Rifaat települést, nem messze a török határtól. A legtöbb emberáldozatot a többnyire iszlamista harcosokból álló lázadóalakulatok szenvedték el.

Ugyancsak csütörtökön a damaszkuszi külügyminisztérium élesen bírálta és agressziónak nevezte egy 150 fős amerikai kontingens állomásoztatását Északkelet-Szíriaiában.

A tárca állásfoglalása röviddel azután jelent meg, hogy az amerikai katonák a többségében kurdok lakta el-Haszaka tartomány er-Rumejlán nevű településére érkeztek.

Washington hétfőn erősítette meg, hogy összesen mintegy 250 katonát vezényel Szíriába, amivel 300 fősre emelkedik az ottani amerikai kontingens.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.