Nagyvilág

Trump mindent felülmúló győzelmet aratott

A közvélemény-kutatások alapján várható volt, hogy Donald Trump győztesen kerül ki a kedden tartott előválasztásokból Pennsylvania, Maryland, Connecticut, Delaware és Rhode Island államokban. Az eredmények azonban felülmúlták a várakozásokat. Nem csak nyert, hanem szinte az összes államban a szavazatok nagyjából 60 százalékával áll az élen két riválisával, Ted Cruz texasi szenátorral és John Kasich ohiói kormányzóval szemben.

A demokratáknál Hillary Clinton négy győzelmet írhatott a neve mellé (Pennsylvania, Maryland, Connecticut és Delaware), míg Bernie Sanders vermonti szenátor Rhode Islandben kapta meg a szavazatok töbségét.

Trump elnökjelölnek tekinti magát, és Clintont támadja

“Én vagyok a feltételezett jelölt” – jelentett ki Donald Trump a New York-i kampányközpontjában tartott, sajtótájékoztatóval egybekötött győzelmi beszédében. A milliárdos üzletmeber már rögtön az eredmények első közzététele után felszólította két ellenfelét, hogy adják fel a küzdelmet, és szálljanak ki a republikánus elnökjelöltségért folyó versenyből. “Már nincsen valódi lehetőségük a győzelemre” – közölte Trump.

“Nem csak nyertünk. Nagyot nyertünk” – közölte Trump hangosítási problémákkal küzdő győzelmi beszédében, kijelentve, szerint a verseny véget ért.

És jelezve, hogy már tényleg elnökjelöltnek tekinti magát, Clintont vette a célkeresztbe. Trump közölte: Clintont jóval könnyebben meg tudja majd verni, mint annak a 16 republikánus jelöltnek a többségét, akikkel az elnökjelöltségért kellett megküzdenie.

A legtöbbet idézett kijelentése minden bizonnyal az lesz, amikor egy kérdésre válaszolva kijelentette: Clinton kijátsza a “női kártyát”. “Ha férfi lenne, a szavazatok öt százalékát sem szerezné meg” – jelentette ki Trump. Majd hozzátette: Clintonnak nincsen más a kezében, csak “a női kártya”.

Clinton egységre szólította fel a demokratákat

A legújabb elvesztett előválasztásokat követően Bernie Sanders gyakorlatilag bejelentette, hogy elúszott minden esélye arra, hogy ő legyen a Demokrata Párt elnökjelöltje. Az eredmények nyilvánosságra hozása után kiadott közleményében ugyan azt írta kampánya, hogy nem szállnak ki a versenyből, de egyben egyértelművé tették, már csak azért küzdenek, hogy Sanders programjának legfontosabb elemeit az elnökjelölő gyűlésen bevegyék a párt elnökválasztási programjába.

Közben Hillary Clinton egységre szólította fel a demokratákat, miután az “Eye of the Tiger” dallamaira bevonulva győzelmi beszédet tartott Philadelphiában.

Clinton beszédében békejobbot nyújtott Sandersnek, és főleg a vermonti szenátor több millió támogatójának, akik szavazataira nagy szüksége lesz majd a novemberi elnökválasztáson. “Akár Sanderst támogatja, akár engem, több dolog van, ami összeköt minket, mint ami elválaszt” – jelentette ki a volt külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik