Nagyvilág

Operabotrány miatt lemondott a román kulturális miniszter

Lemondatta szerdán Dacian Ciolos román miniszterelnök Vlad Alexandrescu kulturális minisztert, miután több előadás elmaradt a nemzeti operában a dolgozók sztrájkja miatt, és ez feszültséget gerjesztett az előadóművészek között - adta hírül szerdán a román média.

A Digi 24 hírtelevízió szerint Ciolos a kormányülésen kérte Alexandrescu lemondását, és ő eleget is tett a kérésnek.

A tavaly novemberben hivatalba lépett román szakértői kormánynak Alexandrescu a harmadik minisztere, aki a kormányfő kérésére mondott le.

Április elején új főigazgatót neveztek ki az opera élére, aki rögtön felmentette a világhírű Johan Kobborg dán koreográfust és balettművészt a művészeti igazgatói tisztségből. Ezután az új főigazgatót és a koreográfust támogató művészek között éles vita bontakozott ki.

Szintén szerdán kizárta a Szociáldemokrata Pártból (PSD) Valeriu Zgoneát, a román képviselőház elnökét a PSD végrehajtó bizottsága, arra hivatkozva, hogy a – pártjában ügyvezető elnöki tisztséget betöltő – házelnök nyilatkozatai kárt okoztak a PSD megítélésének.

Zgonea volt a PSD egyetlen vezetője, aki a nyilvánosság előtt Liviu Dragnea pártelnök lemondását szorgalmazta, miután a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező párt elnökét pénteken jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy – a 2012-es népszavazásról szóló – korrupciós perben.

A PSD végrehajtó bizottsága egyhangúlag hozott döntésével megvonta politikai támogatását is Zgoneától, és arról is határozott, hogy kezdeményezni fogja leváltását a román képviselőház éléről.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik