Nagyvilág

A román kormányfő lemondatta az európai alapokért felelős miniszterét

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 04. 25. 13:31

Dacian Ciolos román miniszterelnök felszólításának eleget téve benyújtotta lemondását hétfőn Aura Raducu, a bukaresti kormány európai alapokért felelős minisztere. A szakértői kormány miniszterét hivatalba lépése óta több ízben bírálta a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD). Liviu Dragnea, a PSD elnöke februárban azt rótta fel a miniszternek, hogy egy informatikai rendszer meghonosítása miatt megengedhetetlenül sokat késlekedett a megpályázható európai támogatások útmutatóinak kiadásával. A tárcavezetőt az uniós támogatások kifizetésében tapasztalható késésekért is bírálták.

Amikor korábban a parlamenti szakbizottság elé hívták, Aura Raducu kifejtette: egy olyan időszakban vette át tavaly novemberben a tárca irányítását, amikor már nagyon kevés idő volt hátra a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklus támogatási kereteinek felhasználási időszakából, ezért minden energiáját arra fordította, hogy “mentse a menthetőt”, és az unióban sereghajtó Románia az EU-támogatások felhasználásának rátáját “még az utolsó métereken is növelni próbálja”.

Raducu arra panaszkodott, hogy nincs elegendő olyan projektje a román költségvetésnek, amelyek megfelelnének az uniós finanszírozás követelményeinek, a legtöbb gond a közbeszerzési és környezetvédelmi jóváhagyásokkal van.

Tarlón hagytak 50 százalékot

Románia a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklusban rendelkezésére bocsátott alapok alig több mint 50 százalékát tudta elkölteni. Bukarest mintegy 3 milliárd eurónyi európai támogatást nem használt fel, annak ellenére, hogy a határidőt két évvel, vagyis 2015 végéig meghosszabbították. A legsúlyosabb helyzet az infrastruktúra-fejlesztésnél – elsősorban autópályaépítésnél – van, ahol Románia kétmilliárd eurónyi támogatástól esett el, mert nem sikerült idejében és szabályszerűen felhasználnia a rendelkezésére álló uniós forrásokat.

Dacian Ciolos miniszterelnök hétfői sajtóértekezletén elmondta: méltányolja Raducu erőfeszítéseit, de Romániának most már a 2014-2020-as ciklusra kell összpontosítania. Ciolos szemléletváltást szeretne a tárcánál, amelynek élére a napokban új tisztségviselőt jelöl.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.