Nagyvilág

Merkel szerint jól teszi a dolgát a német terrorelhárítás

Ugyanakkor nincs elég ember arra, hogy minden terrorgyanús személyt nyomon kövessenek.

Feszült a biztonsági helyzet Németországban, de a hatóságok kiválóan együttműködnek és mindent megtesznek a veszélyek elhárításáért – mondta Angela Merkel a biztonsági szervek közös terrorelhárító központjában tett látogatása után.

A kancellár megnyugtatónak nevezte az ország biztonságára ügyelő szervek munkáját, és kiemelte, hogy a nemzetközi partnerszervezetekkel folytatott információcsere is jól működik. A fenyegetést jelentő helyzetek számának növekedésével lépést kell tartani, ami a biztonsági szervek személyzeti és technikai fejlesztését, valamint tevékenységük jogi szabályozását illeti – mondta. Hozzátette: a politikai döntéshozók érzékenysége a téma iránt kellőképpen magas, és igyekeznek egyensúlyba hozni az adatvédelem elvét is a biztonsággal.

Sajtóértesülések szerint a központba naponta 2-4 lehetséges fenyegetésről futnak be értesülések. Ezeket főleg az amerikai partnerekkel együttműködésben ellenőrzik és elemzik.

Az országban gyors ütemben nő a szélsőséges iszlamizmus legelterjedtebb irányzata, a szalafizmus. A 2013-ban regisztrált 5500-ról 8500-ra nőtt a követők száma, és 460 közveszélyes, terrorcselekmény végrehajtására is hajlandó iszlamistát tartanak nyilván, akiket folyamatos megfigyelés alatt kellene tartani, de nincs elég ember erre. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik