Külföld

Önkéntes haderőt állít fel Lengyelország az orosz fenyegetés miatt

24.hu
24.hu

2016. 04. 25. 21:05

A 35 ezer csatlakozó évente 30 napot gyakorlatozik majd.

35 ezer fős, önkéntesekből felállítandó erőt vonnak be Lengyelország védelmébe – az erről szóló koncepciót hétfőn aláírta Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter.

A tárcavezető elmondta: a NATO több tagállamában is vannak hasonló módon megszervezett erők. Lengyelországban a geopolitikai helyzet, az orosz fenyegetettség miatt is szükség van erre. „Oroszország nem rejti véka alá agresszív szándékait, és legalább 2008-tól kezdve következetesen arra törekszik, hogy az európai békerendszert destabilizálja, közvetlenül fenyegetve Lengyelországot és közvetlen szomszédait is” – jelentette ki Macierewicz.

Az első, több ezer fős egységeket az év végéig három kelet-lengyelországi vajdaságban hozzák létre. A koncepció szerint a hadsereg főparancsnokságán belül területvédelmi parancsnokságot létesítenek, ez a vajdasági szinten szervezett dandárokat, valamint a járási szinten felállítandó mintegy 100 fős zászlóaljakat irányítja. A tervek szerint 2019 végéig a 16 lengyelországi vajdaságban összesen 17 dandár és 364 zászlóalj jön létre. A legnagyobb vajdaságban, a mazóviaiban – amely a fővárost, Varsót is magában foglalja – két dandár fog működni.

Az alakulatokba jelentkező önkéntesek havonta egy hétvégét gyakorlatoznak majd, emellett évente egyszer valamely gyakorlótéren több napos kiképzésen vesznek részt. Évente így összesen mintegy 30 napot gyakorlatoznak.

Becslések szerint Lengyelországban jelenleg mintegy 20-50 ezren tartoznak különféle önkéntes katonai szervezetekhez, bár egyes sajtójelentések százezerre is becsülik azoknak a számát, akik önkéntes szervezetekben gyakorolják a fegyverforgatást és a partizánháború fortélyait. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.