Nagyvilág

Obama nem akar biztonsági zónát Szíriában

Lesz-e szabadkereskedelmi egyezmény Amerikával? Odapörkölnek-e az iszlamistáknak Líbiában? Mi lesz a menekültáradattal? Nagy kérdésekre fognak válaszolni Obamáék.

Barack Obama és Angela Merkel is nagyon aggódik a szíriai tűzszünet összeomlása miatt – közölte az amerikai és a német vezető kettejük találkozóján. Alapvetően vidám hangulatban zajlottak a megbeszélések a Guardian szerint, bár ezek csak megágyaznak a G5-ös találkának, ahol már a brit, a francia és az olasz vezető is jelen lesz.

Szíriával most a legfőbb gond, hogy Basár el-Aszad elnök hadereje (na meg a támogató milíciák) az ellenzéket kezdték támadni, emiatt a Genfben a békéről tárgyaló ellenzéki küldöttség ott is hagyta a megbeszéléseket. Obama közölte, szomorú a fejlemények miatt, de nem támogatja ún. biztonsági övezet létrehozását Észak-Szíriában (amit Merkel támogatna). A fő gond Obama szerint, hogy nagy katonai erők kellenének a menekültek óvására a zónában.

Szóba került a másik kaotikus arab állam, Líbia is. Az EU a tervek szerint hadihajókkal járőrözne a líbiai partok előtt, így megakadályozva a menekültek átkelését a Földközi-tengeren. Az új líbiai egységkormány támogatása is szükséges lesz az akcióhoz. Ez persze korántsem elég, mivel Fajez el-Szarradzs kormányfő fennhatósága az országnak csupán kis szeletére terjed ki. A britek amúgy hajlandóak akár szárazföldi csapatokat is küldeni a líbiai Iszlám Állam területek felszabadítására.

Obama és Merkel beszéltek a TTIP-ről, azaz az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezményről, aminek akadoznak a tárgyalásai és rengetegen ellenzik Európa-szerte (de Amerikában is). Hannoverben 30 ezren tüntettek a TTIP ellen – direkt az amerikai elnök látogatására időzítve a megmozdulást. A két vezető persze bízik az egyezmény 2016-os elfogadásában és szurkolnak is neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik