Nagyvilág

Amerikai katonák százai érkezhetnek a Közel-Keletre

A cél nem meglepő módon az Iszlám Állam összezúzása lenne, 250 amerikai honvéd fog Szíriába érkezni evégett.

Barack Obama amerikai elnök további mintegy 250 amerikai katonát fog Szíriába vezényelni, hogy segítsék a helyi erőket az Iszlám Állam visszaszorításában – erősítették meg vasárnap kormányzati tisztviselők. A németországi látogatáson tartózkodó Obama várhatóan hétfői hannoveri beszédében jelenti be döntését, ezzel zárva egy hete tartó körútját, aminek során a szaúdi, brit és német vezetőkkel tartott találkozóin a dzsihadista szervezet elleni küzdelem állt.

A lépés mintegy 300 főre fogja növelni az amerikai jelenlétet Szíriában, egy héttel azután, hogy védelmi minisztere, Ashton Carter hasonló számú katona Irakba telepítését jelentette be. Szíriában már most is tevékenykedik az amerikai hadsereg különleges erőinek 50 tagja. Az újabb 250 katona többsége szintén különleges műveletekben vesz majd részt, egy kisebb részük pedig orvosi és logisztikai támogatást nyújt majd számukra.

Vezető amerikai tisztviselők az utóbbi időben többször is dicsekedtek a Szíriában aratott katonai sikerekkel, többi között azzal, hogy kulcsfontosságú hírszerzési adatokkal tudnak szolgálni, jobb áttekintést biztosítva a harctéri helyzetről az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciónak, és segíteni tudják a dzsihadisták célba vételét.

Az amerikai elnök óvakodik szárazföldi erők bevetésétől Irakban és Szíriában. Egy BBC-interjúban Obama a szíriai válságról kijelentette: a szárazföldi katonai beavatkozás helyett ő abban hisz, hogy a nemzetközi közösségnek nyomást kell gyakorolnia a konfliktus összes érintettjére, köztük “az Aszad-rezsimet gyakorlatilag fenntartó” Oroszországra és Iránra, de a szír kormány ellen harcoló mérsékelt ellenzékre is, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, és próbáljanak megállapodásra jutni az átmenetről.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció folytatja az Iszlám Állam elleni légitámadásokat, és megpróbálja elszigetelni, “zárlat alá vonni” azokat a szíriai országrészeket, amikből külföldi fegyveresek érkezhetnek Európába. Szíria hosszú távú problémáit azonban szerinte nem lehet katonai eszközökkel megoldani. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik