Nagyvilág

Eldurvult a helyzet Kairó utcáin

Könnygázt vetettek be az egyiptomi biztonsági erők az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök ellen tüntetőkkel szemben hétfőn Kairóban, akik a hatóságok előző napi figyelmeztetése és az óriási rendőri készültség ellenére is az utcára vonultak.

A demonstrálók Szíszi elnök azon döntése ellen tiltakoztak, amelynek értelmében Kairó átengedi a két lakatlan, de stratégiai szempontból fontos vörös-tengeri sziget, Tírán és Szanáfír feletti fennhatóságot Szaúd-Arábiának.

A tiltakozó megmozdulások előtt több ezer rendőrt és katonát vezényeltek az egyiptomi fővárosba.

A rohamrendőrség páncélozott járművekkel vonult fel a Mubarak-érának véget vető, 2011. január 25-én kitört felkelés központjának számító Tahrír-térre. A város felett négy harci repülőgép körözött, a metróállomások bejáratánál a biztonsági erők tagjai állomásoztak.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Az óriási készültség ellenére Kairó több pontján utcára vonult a lakosság. Mintegy ötszázan gyűltek össze a Meszaha téren, ahol a Szíszi lemondását követelő tiltakozókat könnygázzal oszlatta fel a rohamrendőrség. A tüntetők elmenekültek és kisebb csoportokban a környező utcákban folytatták az akciót.

Előző nap Magdi Abdel-Gaffár belügyminiszter óva intette az egyiptomiakat attól, hogy részt vegyenek az április 25-re tervezett tüntetéseken, és kemény fellépést ígért a rendbontókkal szemben.

A dátum amiatt is különleges jelentőséggel bír, mivel ezen a napon Egyiptom a Sínai-félsziget 1982. április 25-i felszabadulását ünnepli.

A hatóságok az elmúlt napokban több tucatnyi aktivistát vettek őrizetbe, és még a demonstrációk kezdetét megelőző órákban is elfogtak néhány embert.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

 

A Szabadságot a bátraknak nevű aktivista csoport közlése szerint a múlt hét óta közel száz embert vettek őrizetbe. Kairóban hétfőn legalább három újságírót állítottak elő – mondta az egyiptomi sajtószakszervezet egyik tagja. Néhány órával később közülük kettőt szabadon engedtek.

Néhány nappal korábban, április 15-én két éve nem látott méretű tüntetések voltak Kairó belvárosában és máshol az országban; emberek százai követelték a rendszer megbuktatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik