Külföld
A cosat guard boat (R) escorts a Turkish ferry carrying the second group of migrants deported from Europe to Turkey on April 8, 2016 as it arrives at the port of Dikili district in Izmir.
Greece expelled a second batch of migrants to Turkey on April 8 under a controversial EU deal to cut the numbers reaching Europe and defuse the continent's worst refugee crisis since World War II. A police source on the island of Lesbos said 45 Pakistani men had been put on a Turkish ferry despite efforts by activists to stop the operation.
 / AFP PHOTO / OZAN KOSE

Tényleg ötszázan halhattak meg a Földközi-tengeren

24.hu
24.hu

2016. 04. 20. 14:59

A múlt héten szivárgott ki, hogy elsüllyedt egy túlzsúfolt bárka a Földközi-tengeren, most már világos, hogy mennyien veszhettek hullámsírba.
Korábban a témában:

Mióta kiderült, hogy történhetett egy súlyos hajókatasztrófa a Földközi-tengeren, valahol a líbiai-egyiptomi partok közelében, vadul megy a találgatás, hány áldozat veszhetett a tengerbe. A Guardian most azt írja, jelenlet 500 fő körülire becsülik a halottak számát.

A hajó az ENSZ Menekültügyi Főbitossága szerint Kelet-Líbiából futott ki, majd az egyiptomi partok felé sodródva felborulhatott a múlt héten. A katasztrófa akkor történhetett, amikor az embercsempészek egy kisebb hajóról egy nagyobbra rakodták át az embereket. Azonban a nagy hajón már így is túl sokan voltak, így az süllyedni kezdett a túlélők szerint.

Az Egyiptomban élő szomáliak egyik vezetője szerint folyamatosan látja azoknak a képeit, akik eltűntek a tengeren, sok egykori diákja is az elsüllyedt lélekvesztőn volt. 41-en élték túl a balesetet, legtöbbjük még a kisebbik hajón volt, vagy legalább vissza tudott úszni ahhoz. Szomáliak, szudániak, etiópok és egyiptomiak is vannak köztük.

Őket hamar magukra hagyták a csempészek, végül egy kereskedelmi hajó vette fedélzetére a csapatot, akik egy görög szigetre kerültek. Rájuk nem vonatkozik az EU-török megállapodás a visszatoloncolásról, mivel Líbiából érkeztek. A katasztrófa is mutatja, hogy hiába a törökországi megállapodás, a migránsok új útvonalat találnak.

Ha bebizonyosodik az ötszáz halott, akkor idén már ezer áldozatnál tartunk, a tavalyi migránshalálozások negyedénél. 2014-ben 170 ezren érkeztek Líbia felől, tavaly 150 ezren, idén eddig 25 ezren. Mondjuk a menekültek zöme most még fekete-afrikai, a szírek még nem fedezték fel ismét az útvonalat. A Menekültügyi Főbiztosság azt kéri az EU-tól, találjon ki valami biztonságos Európába jutási útvonalat a migránsoknak, na meg legális megoldásokat arra, hogy itt lehessenek Európában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.