Nagyvilág

Al-kaidások százait vadászták le Jemenben

Mukalla városát, ahonnan az olajat exportálták, elvesztette az al-Kaida, miután a szaúdi koalíció kiverte őket onnan.

Visszafoglalták Mukalla kikötővárosát és megölték az al-Kaida több mint 800 feltételezett tagját a terrorszervezet ellen két napja indított dél-jemeni offenzívában – jelentette be hétfőn az országban harcoló, szaúdi vezetésű katonai koalíció. “A hadművelet az al-Kaida több mint 800 tagjának és néhány vezetőjének halálával zárult”, a dzsihadisták egy része elmenekült – állította az arab erők parancsnoksága az SPA szaúdi hírügynökségnek.

A jemeni hadsereg szaúdi és emírségekbeli különleges erők által támogatott offenzívájának célja az volt, hogy a kormány “visszaszerezze az ellenőrzést a korábban az al-Kaida által elfoglalt jemeni városok, mindenekelőtt a terrorszervezet egyik fellegvárának számító Mukalla felett” – írják. A város, ami Hadramaut tartomány székhelye, 2015 áprilisa óta volt az al-Kaida kezén.

“Bevonultunk a város központjába, és semmilyen ellenállásba nem ütköztünk az al-Kaida dzsihadistái részéről, akik nyugati irányban visszavonultak” – tette hozzá egy, a francia hírügynökségnek a helyszínről nyilatkozó parancsnok. Mukalla az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) olajban gazdag, az Arab-tenger partja menti területeinek a központja. A kikötőváros elvesztésével egyben a bevételeinek fő forrásától esnek el az iszlamisták.

Jemen északi felét az Irán támogatását élvező síita törzsek tartják irányításuk alatt, míg a délnyugati országrészben a Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon, de csak külső segítséggel tudja fenntartani magát. A szaúdi katonai szövetség 2015 márciusában avatkozott be a konfliktusba a jemeni kormány oldalán, és idővel kiszorította a húszikat délnyugatról. Az országban uralkodó káoszt kihasználva az al-Kaida is megvetette lábát a távoli déli területeken, ahol viszonylag szabadon folytatta tevékenységét.

A jemeni konfliktus szembenálló felei csütörtök óta béketárgyalásokat folytatnak Kuvaitban. Iszmail Ould Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni különmegbízottja előzőleg azt mondta, hogy a jemeni béke közelebb van mint valaha, még akkor is, ha tárgyalások kihívást jelentenek az elkövetkező napokban. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik