Nagyvilág

Az arab ifjak kétharmada nem hisz az Iszlám Államban

arab-tavasz(650x433).jpg (arab tavasz)
arab-tavasz(650x433).jpg (arab tavasz)
Elgondolkodott már rajta, hogy a fenébe jöhet létre egy Iszlám Állam szintű őrültség? Nem kell sok hozzávaló, csak temérdek reménytelenség.

Fontos kutatást készítettek el az arab fiatalok között a Financial Times szerint: az éves Asda’a Burson-Marsteller Arab ifjúsági felmérés nem adott arra egyértelmű választ, miért csatlakoznak a fiatalok az Iszlám Állam halálszektájához, de az ISIS térnyerését segítette a növekvő felekezeti konfliktus, na meg a dzsihadisták hite, miszerint az iszlám igazi verzióját ők kínálják.

Ami még fontosabb, hogy az arab ifjak kétharmada szerint az ISIS nem fog létrehozni egy valódi iszlám államot.

Tizenhat arab országban 3500 18-24 év közötti fiatalt kérdeztek meg a kutatás során. Válaszaik szerint az ISIS mellett a munkanélküliség és a polgári elégedetlenség a legnagyobb kihívás a régióban. Hasszán Hasszán, az egyik elemző összefoglalta a lényeget: amíg a társadalmi feszültségek megmaradnak az arab országokban, hiába győzik le az Iszlám Államot, jön majd helyette másik szervezet.

Tetten érhető a 21. század eddigi legnagyobb forradalmi hullámában, az arab tavaszban történt csalódottság is. Míg 2012-ben a válaszadók 72 százaléka állította, hogy jobb hely lett az arab világ a forradalmak miatt, ez a szám mára 36 százalékra apadt. A fiatalok kétharmada pedig már állítja, a stabilitás fontosabb, mint a demokrácia. ettől függetlenül a fiatalok nagyobb személyes szabadságot szeretnének, na meg több jogot a nőknek.

Ki szövetséges, ki nem?

A megkérdezettek fele szerint súlyosbodott az utóbbi öt évben a szunnita-síita ellentét, ami az Irán-Szaúd-Arábia szembenállásnak köszönhető. A jemeni válaszadók 88, az irakiak 62 százaléka vallotta ezt. Az ISIS profitál ebből is, ugyanis állíthatják, hogy a síita milíciák ütik őket Szíriától Irakon át Jemenig.

Az arab fiatalok zöme még mindig Szaúd-Arábiát tartja a legfőbb szövetségesnek, amit az Egyesült Államok, majd az Egyesült Emírségek követnek. Iránnal szemben egyre kevesebben kritikusak, főleg Irakban, Libanonban és Palesztinában nőtt az Iránt is szövetségesnek betudók száma. Persze Amerika megítélése se egyértelmű, tíz irakiból kilenc ellenségnek tartja az amerikaiakat.

Az arab fiatalok – főleg az olajtermelő államokban – tartanak az alacsony olajáraktól is, ami elvehet tőlük olyan kedvezményeket, mint a benzinár-támogatás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik