Nagyvilág

Radikális jobboldali jelölt nyerte az osztrák elnökválasztás első fordulóját

Az előzetes eredmények alapján második fordulóra lesz szükség, mert senki nem szerez abszolút többséget.

A radikális jobboldali Szabadságpárt jelöltje nyerte az osztrák elnökválasztás első fordulóját. Norbert Hofer 36,4 százalékos támogatottsággal végzett az első helyen, őt követi a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen 20,4, majd a független Irmgard Griss 18,5 százalékkal.

A szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer és a néppárti Andreas Khol 11-11 százalék körüli támogatottságot szerzett, Richard Lugner építési vállalkozó pedig 2,4 százalékot ért el. Mivel az első fordulóban senki nem szerzett abszolút többséget, így négy hét múlva újabb fordulót tartanak, amelyen már csak a két legtöbb szavazatot kapott jelölt közül lehet majd választani.

Werner Faymann osztrák kancellár csalódottságát és elkeseredettségét fejezte ki a választási eredmény miatt, amely szerinte világos figyelmeztetés a kormánynak. Faymann, aki az Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségét is betölti, kiemelte: nem tervez személyi változtatást, azonban párton belüli tárgyalásokat szorgalmaz.

Kiábrándítóként jellemezte a választási eredményt Reinhold Mitterlehner alkancellár, az Osztrák Néppárt elnöke is, aki úgy vélte, hogy a néppárti jelölt veresége az országban uralkodó politikaellenes hangulatra vezethető vissza. Meglátása szerint ez az utolsó lehetőség, hogy a kormányzati munkát tartalmilag és formailag is újratervezzék. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik