Külföld

A törökök már abba is beleszólnak, hogy milyen koncertet támogasson az EU

24.hu
24.hu

2016. 04. 24. 17:48

Zavarja őket, hogy egy rendezvényen népirtásnak nevezik az örmények elleni népirtást.
Korábban a témában:

Nyomást gyakorolt a török kormány az Európai Unióra annak érdekében, hogy egy uniós támogatású koncertsorozaton az örmény népirtással kapcsolatban ne hangozzon el a népirtás vagy genocídium kifejezés – jelentette be a Drezdai Szimfonikusok vezetője.

Markus Rindt elmondta: a török kormány felszólította az Európai Bizottságot, hogy vonja meg a koncertprojektre adott 200 ezer euró támogatást. Ennek a bizottság illetékes ügynöksége nem tett eleget, de kérte a zenekart, hogy enyhítsen a rendezvényen elhangzó szövegeken, és törökte a honlapjáról a projektet.

A zenekarvezető a véleményszabadság elleni támadásként értékelte a török beavatkozást. Szerinte intő jel, hogy a török kormány még attól sem riad vissza, hogy befolyást gyakoroljon a szabad véleménynyilvánításra az európai kultúrában és művészetekben. Rindt úgy tudja, hogy Törökország a kultúrát támogató alapba való befizetés leállításával, és a csatlakozási tárgyalások félbeszakításával fenyegetőzött.

Az igazgató azt mondta: a törökök azt akarják, hogy senki ne tudjon az örmény genocídiumról, de a neves európai zenészek számára elfogadhatatlan az efféle bagatellizálás, a dolgokat a nevükön kell nevezni.

Az Európai Bizottság szóvivője elismerte, hogy törölték a programot a honlapjukról, de néhány nap múlva más megfogalmazásban újra felteszik.

Cem Özdemir, a németországi Zöldek pártjának társelnöke azt mondta: sem Németország, sem az EU nem hagyhatja zsarolni magát, és teljesen elhibázott jelzésnek nevezte, hogy a bizottság engedett a török kérésnek. A projekt ötletadója, Marc Sinan gitáros pedig azt mondta: az örmény népirtás letagadásával Törökország a kurdokkal szembeni mértéktelen erőszak előtt egyengeti az utat.

A Drezdai Szimfonikusok török és örmény zenészekkel, valamint a volt Jugoszlávia zenészeiből alakult No Borders Orchestra tagjaival együtt valósítják meg a projektet. A produkciót már tavaly bemutatták Berlinben, és elviszik Isztambulba, Belgrádba és Jerevánba is. A drezdai zenekar hangsúlyozta: a projekt a megbékélést, a múlt közös feldolgozását szolgálja, sajnálatos, hogy ezt Ankarában nem értik meg. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.