Nagyvilág

Szabadlábra helyeztek négy török egyetemi tanárt, akiket terrorizmussal vádoltak

Egy török bíróság elrendelte pénteken a szabadlábra helyezését annak a négy egyetemi oktatónak, akit terrorista propaganda terjesztésével vádolt meg az ügyészség – közölték igazságügyi források Isztambulban.

Esra Munger, Muzaffer Kaya, Kivanc Ersoy és Meral Camci márciusban nyilvánosan felolvasott egy petíciót, amely mészárlásnak minősítette a kurd kisebbség lakta délkelet-törökországi tartományokban folytatott katonai beavatkozást. Nyilatkozatuk miatt őrizetbe vették őket, és azóta előzetes letartóztatásban voltak egy szigorúan őrzött börtönben.

A perüket nem zárták le, mert az ügyész újabb vádat emelt ellenük annak a törvénynek az alapján, amely büntetendőnek rendeli el a török állam, a kormány, a nép, a parlament, az igazságszolgáltatási rendszer és a fegyveres erők megsértését. Elengedésük ellen mindazonáltal a vádló nem emelt kifogást, mondván, hogy nem akarja, hogy “sérüljenek a jogaik”. Ez a hozzáállása ellentétben van a korábbival – jegyezték meg a hírügynökségek. A per folytatását szeptember 27-ére tűzte ki a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik