Külföld

Háromezer menekült gyereket fogadnának be a britek

24.hu
24.hu

2016. 04. 21. 21:36

A briteknek az a céljuk, hogy ne induljanak el a menekültek a Szíria környéki táborokból, inkább befogadnak kiválasztott embereket.
Korábban a témában:

Nagy-Britannia az évtized végéig háromezer menekült, magára hagyott gyermeket fogad be a szíriai és az észak-afrikai övezetekből. James Brokenshire, a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára közölte: a brit kormány számos nemzetközi szervezettel, köztük az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együttműködve igyekszik megtalálni e gyerekek megsegítésének legmegfelelőbb módját.

A brit kormány mindig is azt pártolta, hogy a háborús övezetekből elmenekült, veszélyeztetett gyerekek lehetőleg maradjanak a hazájuk közelében lévő befogadó országokban, mert így a legkönnyebb újraegyesíteni őket életben maradt hozzátartozóikkal. Vannak azonban kivételes esetek, amikor a gyermek érdeke az áttelepítést diktálja – mondta Brokenshire.

A brit kormány a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, vagyis 2020 májusáig 20 ezer szír menekültet is áttelepít Nagy-Britanniába. Ezt a programot David Cameron miniszterelnök jelentette be tavaly ősszel, és ez az áttelepítési folyamat már meg is kezdődött. London csak közvetlenül a Szíriával szomszédos Törökországban, Jordániában és Libanonban működő menekülttáborokból telepít át menekülteket, más EU-tagállamokból nem.

A brit kormány szerint az a célja, hogy a befogadási program ne ösztönözze a válságövezetben tartózkodó menekülteket az Európába vezető veszélyes utazásra. A hivatalos brit álláspont szerint az elsődleges cél az, hogy a menekültek közül a lehető legtöbben a Szíriával szomszédos országokban, a menekülttáborokban maradhassanak, és onnan térhessenek haza, amikor az lehetségessé válik. Nagy-Britannia több mint egymilliárd fontos (400 milliárd forintos) segélyprogramot állított össze, aminek jelentős hányada a menekülttáborokban élők körülményeinek javítását célozza. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.