Nagyvilág

Trump és Clinton ma újabb győzelem elé néz

A demokraták és a republikánusok is előválasztást tartanak ma New York-ban. A két vezető jelölt a nagy esélyes, de nem elég simán győzniük, hogy megerősítsék vezető pozíciójukat.

Magyar idő szerint szerda reggel három órakor zárnak a szavazóhelységek New York államban, ahol évtizedek óta most először tartanak olyan előválasztást, aminek komoly jelentősége van a demokrata és a republikánus elnökjelölti címért folyó csatában. A közvélemény-kutatások adatai szerint a végeredmény teljesen biztosra vehető.

A republikánusoknál Donald Trump messze megelőzi két pártbeli riválisát, Ted Cruz texasi szenátort, és John Kasich ohiói szenátort, és várhatóan a szavazatok több mint felét meg fogja szerezni. A demokratáknál pedig Hillary Clinton több mint tíz pontos előnnyel vág neki az előválasztásnak Bernie Sanders vermonti szenátorral szemben.

A két párt elnökjelölti címéért folyó versenyben legesélyesebbnek számító két jelöltnek azonban nem elég csak nyernie. Vezető pozíciójuk bebiztosítására nagyarányú győzelemre van szükségük, miután mindketten vereségek után vágnak neki a keddi előválasztásnak.

Trumpnak minden egyes szavazat számít

A szülőállamába az április 5-ei wisconsini előválasztáson elszenvedett veresége után hazatérő milliárdos üzletember megtépázva tért vissza New York-ba, ahol 95 delegált (lásd keretes) sorsa a tét. Az egyre több amatőr hibát vétő kampányszervezetét az elmúlt hetekben szinte teljesen átalakító Trumpnak nem lesz elég, ha csak simán ötven százalék felett teljesít az egész államban. Minél több választási körzetben is meg kell szereznie a voksok több mint felét, hogy növelje a végső győzelemhez szükséges küldöttszámot. Így a választási eredményeknél már nem csak arra kell figyelni, ki nyert, hanem azt is, ki mennyi delegáltat szerzett meg.

Így döntik el, kik lesznek az elnökjelöltek

A Demokrata Párt és a Republikánus Párt tagjai hivatalosan a nyári országos elnökjelölő gyűléseiken (konvenció) döntik el, hogy ki lesz az adott párt elnökjelöltje. A döntést az egyes államokból érkezett küldöttek (delegáltak) hozzák meg. A február óta tartó előválasztásokon az emberek valójában arról döntenek, hogy a delegáltak majd kire adják le a szavazatukat az elnökjelölő gyűlésen.

Az elnökjelölti cím megszerzéséhez a delegáltak több mint 50%-ának szavazatára van szükség: a republikánusoknál ez 1237 voksot jelent, a demokratáknál pedig 2383-at. A helyzet akkor kezd el bonyolódni, ha az első szavazáskor egy politikus sem éri el ezt a bűvös számot.

Míg a delegáltaknak az első körben (pár kivételtől eltekintve) kötelezően arra a jelöltre kell leadni voksukat, akit államuk szavazói választottak, a második, majd harmadik körben ez a kötöttség megszűnik, és már a saját döntésükön múlik, kit választanak. A szavazások addig tartanak, amíg egy jelölt sem szerzi meg a delegáltak több mint felének támogatását.

Bármi is lesz a végső eredmény, az biztos, hogy Trump –hacsak nem történik valami nagy csoda –  dübörgő győzelmi beszédet fog tartani a manhattani Trump Towerben, ahol tavaly júliusban egy mozgólépcsőn leereszkedve elindított teljesen esélytelennek hitt kampányát a republikánus elnökjelöltségért. És aztán készülhet a jövő héten tartandó előválasztásokra, amikor öt újabb keleti-parti államban szavazhatnak a republikánus választók.

Clinton megállíthatja Sanders menetelését

Az egykori külügyminiszter – akiről egy éve még senki sem gondolta volna, hogy mostanra nem fogja teljesen bebiztosítani győzelmét a demokrata elnökjelöltségért folyó versenyben – az elmúlt két hétben kénytelen volt kemény kampányt folytatni New Yorkban egyetlen kihívójával, Bernie Sandersszel szemben. Bár Clinton magasan vezet a vermonti szenátorral szemben az elnyert delegáltak számában, ellenfele az elmúlt nyolc előválasztásból hetet megnyert, és lendületet szerezve érkezett New Yorkba. Clintonnal magabiztos győzelemre lesz szüksége, ha meg akarja törni ezt a fellendülést.

NEW YORK, NY - APRIL 19:  Democratic presidential candidate Bernie Sanders addresses his supporters during a rally in New York, NY on April 19, 2016.  Selçuk Acar / Anadolu Agency
Bernie Sanders kamánygyűlése New York-ban, április 19-én

Elemzők szerint a volt külügyminiszternek legalább tíz százalékkel meg kell előznie Sanderst New Yorkban, ahol kétszer is szenátornak választották, és ahol a 2008-as előválasztásokon nyernie sikerült Barack Obamával szemben. Ennél kisebb győzelem, vagy esetleg egy vereség Sandersszel szemben akár végzetes is lehet Clintonnak, főleg úgy, hogy a demokrata szavazók körében végzett friss országos felmérések szerint a vermonti szenátor fej-fej mellett áll mellette. Egy gyenge eredmény roppant kínos lenne számára, és kérdéseket vetne fel azzal kapcsolatban, mennyire is lenne erős elnökjelölt a republikánusokkal szemben az őszi elnökválasztáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik