Külföld

Egymásnak esett Clinton és Sanders – videók

Ignácz Péter
Ignácz Péter

újságíró. 2016. 04. 15. 13:56

Igazán izgalmasra sikeredett a két demokrata jelölt közötti csütörtök esti, kiabálásokkal és személyes támadásokkal tarkított vita. Íme, a legjobb pillanatok.

Amikor Hillary Clinton egy éve bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson, mindenki biztosra vette, hogy különösebb ellenállás nélkül meg fogja szerezni a Demokrata Párt elnökjelölti címét. Annyira biztos befutónak tűnt, hogy még az is kérdéses volt, ki mer-e állni bárki is a nagyhatalmú Clinton-gépezet ellen, megkockáztatva a híresen haragtartó házaspár későbbi bosszúját.

Ehhez képest itt vagyunk 2016. április közepén, és Clinton még mindig küzd Bernie Sanders ellen. Nem is akárhogy, ahogy azt a csütörtök esti, rendkívül hevesre sikeredett CNN-es televíziós vita is bizonyította. Íme, a legjobb pillanatok.

„Ha mindketten üvöltöznek, a nézők nem hallanak semmit”

Wolf Blitzer kénytelen közbelépni, amikor Clinton belevág Sanders szavába, amikor a vermonti szenátor a 15 dolláros minimálbérrel kapcsolatban támadta az egykori külügyminisztert: „Sokan nagyon meglepődve hallják, hogy támogatta a minimálbér 15 dollárra való emelését.”

Clintont kifütyüli a közönség

Nagyon nem tetszett az embereknek, amikor Clinton megpróbálta kikerülni a választ arra a kérdésre, nyilvánosságra hozza-e azokat a beszédeket, amiket nagy pénzintézeteknek adott, hatalmas összegekért. Sanders hónapok óta támadja azzal, hogy Clinton a Wall Street-i pénzemberek zsebében van, a tőlük kapott pénzek miatt.

A kérdésre, hogy „ha nincs bennük semmi, ami megváltoztatná a szavazók véleményét, akkor miért nem hozza nyilvánosságra”, egyáltalán nem válaszol, inkább Sanderst támadja, és arról beszél, hogy ő mennyire szembeszállt a bankokkal. Ez nem igazán nyerte el a közönség tetszését, akik ezt egyértelműen jelezték is.

“Bocsánat, de éppen válaszolok”

Az egymás szavába vágás visszatérő eleme volt a vitának.

Sanders megkérdőjelezi Clinton ítélőképességét

Sanders egy kampányrendezvényen – a Clinton-kampány támadására, hogy ő nem elég képzett elnöknek – kijelentett, hogy Clinton nem alkalmas elnöknek. Erre most rákérdeztek, amire Sanders közölte, hogy a volt külügyminiszternek megvan a „tapasztalata és intelligenciája”, hogy elnök legyen. Majd jött a nagy DE.

„De megkérdőjelezem az ítélőképesség” – jelentette ki Sanders, példának az iraki háború megszavazását hozta fel, valamint a kereskedelmi-szerződések támogatását, és azt, hogy „olyan politikai szervezeteket vezet, amelyek tízmillió dolláros támogatásokat fogadnak el különböző érdekcsoportoktól, köztük 15 millió dollárt a Wall Streettől”.

Clinton támadással válaszol

Az ítélőképességét megkérdőjelező támadásra válaszul Clinton közölte, hogy a New York-iak kétszer is megválasztották szenátoruknak, és „Obama elnök is bízott annyira az ítélőképességemben, hogy külügyminiszterének kérjen fel”. Majd felhozta Sanders interjúját a New York Daily Newsban, amiben „problémái voltak a válaszadással”, annyira, hogy még a kampánya központi témájával, a nagy bankok feldarabolásával kapcsolatban sem tudott válaszokat adni. A hallgatóság felrobbant.

Ováció fogadja Clinton remek visszavágását

Miután Sanders egy kérdésre válaszolva nem tud egy konkrét példát sem mondani arra, amikor Clinton a bankoktól kapott pénzért cserébe szenátorként a pénzintézeteknek kedvező döntést hozott, a volt külügyminiszter kijelentette: “Nem tud példát hozni, mert nincsen ilyen példa.” A hallgatóság imádta.

Sanders megvillantja maró szarkazmusát

A vermonti szenátor rögtön az előbbi Clinton támadás után az este egyik legtöbbet idézett beszólásával örvendeztette meg támogatóit. Miután Clinton közölte, hogy ő igenis felhívta a figyelmet a pénzintézetek azon módszereire, amik a 2008-as hitelválságot okozták, Sanders kijelentette: “Ó, istenem, biztosan összetörtek ettől. És ez még azelőtt, vagy azután volt, hogy hatalmas összegeket kapott azért, hogy beszédeket mondjon (a bankvezetők előtt)? Biztosan nagyon-nagyon fel lehettek háborodva azon, amit tett”.

 

Nem csoda, hogy a két órán át tartó vita után nagyon úgy tűnt, hogy anélkül távoztak a színpadról, hogy kezet fogtak volna. 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.