Nagyvilág

Egymásnak esett Clinton és Sanders – videók

Igazán izgalmasra sikeredett a két demokrata jelölt közötti csütörtök esti, kiabálásokkal és személyes támadásokkal tarkított vita. Íme, a legjobb pillanatok.

Amikor Hillary Clinton egy éve bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson, mindenki biztosra vette, hogy különösebb ellenállás nélkül meg fogja szerezni a Demokrata Párt elnökjelölti címét. Annyira biztos befutónak tűnt, hogy még az is kérdéses volt, ki mer-e állni bárki is a nagyhatalmú Clinton-gépezet ellen, megkockáztatva a híresen haragtartó házaspár későbbi bosszúját.

Ehhez képest itt vagyunk 2016. április közepén, és Clinton még mindig küzd Bernie Sanders ellen. Nem is akárhogy, ahogy azt a csütörtök esti, rendkívül hevesre sikeredett CNN-es televíziós vita is bizonyította. Íme, a legjobb pillanatok.

„Ha mindketten üvöltöznek, a nézők nem hallanak semmit”

Wolf Blitzer kénytelen közbelépni, amikor Clinton belevág Sanders szavába, amikor a vermonti szenátor a 15 dolláros minimálbérrel kapcsolatban támadta az egykori külügyminisztert: „Sokan nagyon meglepődve hallják, hogy támogatta a minimálbér 15 dollárra való emelését.”

Clintont kifütyüli a közönség

Nagyon nem tetszett az embereknek, amikor Clinton megpróbálta kikerülni a választ arra a kérdésre, nyilvánosságra hozza-e azokat a beszédeket, amiket nagy pénzintézeteknek adott, hatalmas összegekért. Sanders hónapok óta támadja azzal, hogy Clinton a Wall Street-i pénzemberek zsebében van, a tőlük kapott pénzek miatt.

A kérdésre, hogy „ha nincs bennük semmi, ami megváltoztatná a szavazók véleményét, akkor miért nem hozza nyilvánosságra”, egyáltalán nem válaszol, inkább Sanderst támadja, és arról beszél, hogy ő mennyire szembeszállt a bankokkal. Ez nem igazán nyerte el a közönség tetszését, akik ezt egyértelműen jelezték is.

“Bocsánat, de éppen válaszolok”

Az egymás szavába vágás visszatérő eleme volt a vitának.

Sanders megkérdőjelezi Clinton ítélőképességét

Sanders egy kampányrendezvényen – a Clinton-kampány támadására, hogy ő nem elég képzett elnöknek – kijelentett, hogy Clinton nem alkalmas elnöknek. Erre most rákérdeztek, amire Sanders közölte, hogy a volt külügyminiszternek megvan a „tapasztalata és intelligenciája”, hogy elnök legyen. Majd jött a nagy DE.

„De megkérdőjelezem az ítélőképesség” – jelentette ki Sanders, példának az iraki háború megszavazását hozta fel, valamint a kereskedelmi-szerződések támogatását, és azt, hogy „olyan politikai szervezeteket vezet, amelyek tízmillió dolláros támogatásokat fogadnak el különböző érdekcsoportoktól, köztük 15 millió dollárt a Wall Streettől”.

Clinton támadással válaszol

Az ítélőképességét megkérdőjelező támadásra válaszul Clinton közölte, hogy a New York-iak kétszer is megválasztották szenátoruknak, és „Obama elnök is bízott annyira az ítélőképességemben, hogy külügyminiszterének kérjen fel”. Majd felhozta Sanders interjúját a New York Daily Newsban, amiben „problémái voltak a válaszadással”, annyira, hogy még a kampánya központi témájával, a nagy bankok feldarabolásával kapcsolatban sem tudott válaszokat adni. A hallgatóság felrobbant.

Ováció fogadja Clinton remek visszavágását

Miután Sanders egy kérdésre válaszolva nem tud egy konkrét példát sem mondani arra, amikor Clinton a bankoktól kapott pénzért cserébe szenátorként a pénzintézeteknek kedvező döntést hozott, a volt külügyminiszter kijelentette: “Nem tud példát hozni, mert nincsen ilyen példa.” A hallgatóság imádta.

Sanders megvillantja maró szarkazmusát

A vermonti szenátor rögtön az előbbi Clinton támadás után az este egyik legtöbbet idézett beszólásával örvendeztette meg támogatóit. Miután Clinton közölte, hogy ő igenis felhívta a figyelmet a pénzintézetek azon módszereire, amik a 2008-as hitelválságot okozták, Sanders kijelentette: “Ó, istenem, biztosan összetörtek ettől. És ez még azelőtt, vagy azután volt, hogy hatalmas összegeket kapott azért, hogy beszédeket mondjon (a bankvezetők előtt)? Biztosan nagyon-nagyon fel lehettek háborodva azon, amit tett”.

 

Nem csoda, hogy a két órán át tartó vita után nagyon úgy tűnt, hogy anélkül távoztak a színpadról, hogy kezet fogtak volna. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik