Nagyvilág

Karabahban parádézott az örmény elnök

Az örmény államfő látogatása Hegyi-Karabahban csak tüzelheti az indulatokat az azeriek szerint is. Az összecsapások nem álltak le, nemrég megint meghalt egy örmény honvéd.

Szerzs Szargszján örmény elnök kedden az április elején szokatlan hevességgel újrakezdődött örmény-azeri összecsapások színteréül szolgáló Hegyi-Karabah területére utazott – jelentette a helyi sajtó. Azerbajdzsán provokációnak minősítette a látogatást.

Az örmény államfő a térség székhelyén, Sztyepanakertben kórházban ápolt katonákat látogatott meg. Az azeri külügy közleményében arra figyelmeztetett, hogy az örmény elnök hegyi-karabahi jelenléte még bizonytalanabbá teheti a kialakult helyzetet.

Moszkva közreműködésével április 5-én tűzszünetben állapodtak meg a felek, miután szokatlan hevességű összecsapások robbantak ki április 2-ra virradóra Hegyi-Karabah Azerbajdzsánnal közös határán.

Megsértett fegyverszünet

A fegyvernyugvást annak életbe lépése után többször megsértették, amivel egymást vádolták a szemben álló felek. Beszámolók szerint a szórványos összecsapások továbbra is gyakoriak. Kedden Hegyi-Karabah védelmi minisztériuma közölte, egy örmény katona meghalt a fegyveres harcokban.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah az 1990-es évek elején – Örményország támogatásával vívott – háborúban szakadt el Azerbajdzsántól. Az 1994-ig tartó harcokban 30 ezer ember vesztette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt még Örményország sem ismerte el. Baku saját területének tekinti az enklávét, ahogy Jereván is.

Az 1994 óta érvényben lévő fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik. Szerzs Szargszján április 4-én azt mondta, hogy Örményország elismeri Hegyi-Karabah Azerbajdzsántól való függetlenségét, ha tovább fokozódik az azeri fél harci tevékenysége. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik