Nagyvilág

Szíriáról egyeztetett Obama és Putyin

Szorosabbra vonják az együttműködést.

Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnök megállapodott abban, hogy együttműködik a szíriai tűzszünet megerősítésében – jelentette be a Kreml. A két vezető telefonon egyeztetett, ennek során abban is megállapodtak, hogy titkosszolgálati és katonai vonalon is erősítik a koordinációt. Egyeztetnek arról, hogyan reagáljanak a tűzszünet megsértésére.

A kétoldalú együttműködés kiterjed a humanitárius segélyek célba jutásának biztosítására is. Putyin a megbeszélés során hangsúlyozta, hogy a mérsékelt ellenzéknek távolságot kell tartania az Iszlám Államtól és az an-Núszra Fronttól, emellett le kell zárni a szíriai-török határt, hogy megakadályozzák a szélsőséges fegyveresek, valamint a fegyverszállítmányok beszivárgását Szíriába.

Putyin az orosz tájékoztatás szerint kifejezte reményét, hogy az új ukrán kormány konkrét lépéseket tesz a tavaly februári minszki megállapodások reményében. Szerinte Kijevnek közvetlen párbeszédet kell kezdeni a donyecki szakadárokkal, amnesztiát kell hirdetni, alkotmányreformot végrehajtani, és életbe léptetni a donyecki és luhanszki területek különleges státuszáról rendelkező törvényt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik