Nagyvilág

Szavcsenko az ukrán igazságügytől kérte, hogy vigyék haza

A tárca mindent megtesz az orosz fogságban lévő pilótanő hazatéréséért.

Az ukrán igazságügyi minisztériumhoz fordult Nagyija Szavcsenko, akit Oroszországban 22 év börtönre ítéltek, hogy indítsanak eljárást a hazatérése érdekében. Pavlo Petrenko igazságügyi miniszter közölte: mindent megtesznek a nemzetközi egyezmények keretein belül, hogy hazahozhassák a pilótanőt.

Szavcsenkót azzal vádolták meg, hogy egy Luhanszk megyei tüzérségi támadásban közreműködött két orosz újságíró megölésében azzal, hogy megadta tartózkodási helyük koordinátáit. A 34 éves katonára hazájában nemzeti hősként tekintenek, távollétében parlamenti képviselőnek is megválasztották.

Petro Porosenko ukrán elnök felajánlotta Moszkvának, hogy cseréljék ki Szavcsenkót az Ukrajnában tavaly májusban elfogott két hivatásos orosz katonára, Alekszandr Alekszandrovra és Jevgenyij Jerofejevre. Őket azzal vádolták meg, hogy az orosz katonai hírszerzés oldalán részt vettek a kelet-ukrajnai harcokban, a szakadárok oldalán.

Oroszország szerint Alekszandrov és Jerofejev saját elhatározásukból hagyták el alakulatukat. Kijevben a két orosz katonát 14-14 év szabadságvesztésre ítélték. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik