Nagyvilág

A pakisztáni férfi, aki szeretne lekerülni Amerika halállistájáról

Ahmed Jalal állítása szerint már legalább négy dróntámadást élt túl, de tévedésből üldözik.

Már legalább négy dróntámadást túlélt az a pakisztáni törzsi vezető, aki azt állítja: rajta van az Egyesült Államok halállistáján. Malik Jalal azzal a kéréssel fordult az amerikai kormányhoz, hogy vegyék le onnan.

Jalal elmondta: hat éve vadásznak rá, mert azt hiszik róla, hogy a tálibokhoz kötődik. Brit parlamenti képviselőket is felkeresett, azt kérve: gyakoroljanak nyomást a brit és amerikai kormányra, hogy végre tisztára moshassa a nevét.

Óriási szerencséje volt

A törzsi vezető elmondta: egyszer egy terepjáróban utazott az unokatestvérével, mögöttük pedig egy ugyanolyan típusú és színű terepjáróban négy munkás haladt. A hátul haladó kocsit lőtték ki, Jalalék sértetlenül megúszták a támadást. A férfi a vazirisztáni régióban él, amit egyszer Barack Obama is a világ legveszélyesebb helyének nevezett. Azt mondta: hozzászokott ahhoz, hogy egymást érik a dróntámadások, de amikor felrobbant mögöttük a másik autó, borzasztóan megijedt.

Előtte néhány hónappal odaadta az autóját egy másik unokatestvérének, hogy vigye el olajcserére és kerékellenőrzésre. A járművet kilőtték a műhely előtt, unokatestvére több ujját elveszítette, négy másik ott ácsorgó ember pedig meghalt.

Egy harmadik alkalommal épp egy barátjához tartott, még a ház előtt látta, hogy egy drón repül az épület fölé, és bombát dob le rá. Akkor hárman haltak meg. A negyedik alkalommal szintén barátokhoz ment ebédre, azután dobták le a házra a bombát, hogy telefonált nekik, hogy elindult.

Sőt, Jalal úgy véli, hogy a legsúlyosabb pakisztáni dróntámadásnak is ő lehetett a célpontja. 2011 márciusában egy törzsi gyűlésre tartott, ahonnan elkésett, és amikor elindult, látta, hogy rakéták szállnak a találkozóhely felé. Legalább negyvenen haltak meg, köztük egy ott elhaladó autó utasai.

A férfi elmondta: egy áldozatnak sem volt köze sem a tálibokhoz, sem az al-Kaidához, sem más fegyveres csoporthoz. Egy ideig a szabadban aludt, hogy családja ne legyen veszélyben miatta, majd elköltöztek Vazirisztánból.

Kontraproduktív támadások

Azt mondta: biztonsági forrásból figyelmeztették, hogy a neve „halállistán” szerepel. Szerinte tévedésből került fel rá, miután egy 2011-es jelentésben úgy fogalmazott: bosszút kell állni az Egyesült Államokon a dróntámadásokban meghalt civilekért. Azt mondta: azóta megbánta, hogy ilyen kijelentést tett, és nem akarta soha valóra váltani a bosszút. Ugyanakkor dühös az amerikai dróntámadások miatt, amelyekben 2004 óta 400-950 civil is életét veszthette.

Szerinte az ilyen műveletek kontraproduktívak is: csak arra jók, hogy a nyugat ellen tüzelje az embereket. Két kilőtt harcos helyébe tíz másik lép, mert felbőszülnek amiatt, hogy a barátaikat, családtagjaikat éri támadás – mondta Jalal. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik