Közélet

25 évet ült ártatlanul – 36 milliárdot követel

25 év. Ennyi időt töltött börtönben egy gyilkosságért, amit nem követett el. Ügyvédjei most tízmilliárdos kártérítésért perelnek.

A most 52 éves amerikai férfi idén áprilisban nyerte vissza szabadságát, miután ügye újratárgyalásán kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy nem követhette el azt a Brooklynban történt emberölést, ami miatt 24 évet és nyolc hónapot töltött el rácsok mögött. Jonathan Fleminget életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. Annak ellenére, hogy az egyetlen bizonyíték ellene egy szemtanú vallomása volt, aki nem sokkal később visszavonta azt, állítva, hogy a rendőrök zsarolásának engedve mártotta be Fleminget.

A férfi ügyvédje szerdán jelentette be, hogy kártérítési per indítását tervezik New York városa, a rendőrség és az ügyészség ellen – írta a CNN. Taylor Koss elmondása szerint 162 millió dollárt (36 milliárd forint) követelnek kártérítésként Flemingnek, akinek szabadulásakor kevesebb mint százdolláros vagyona volt és azóta nem sikerült munkát és saját lakhelyet találnia. A kártérítés összegét egyebek mellett a munkabérkiesés, a baráti kapcsolatainak elvesztése és az átélt lelki trauma indokolja – közölte az ügyvéd.


Jonathan Fleming – 25 évet ült egy gyilkosságért, amit nem követett el
Fotó:CNN

Felminget egy 1989. augusztus 15-én kora reggel, Brooklyban elkövetett gyilkosság miatt ítélték el. A férfi mindvégig állította, hogy az eset idején Floridában nyaralt a családjával. Ezt több fénykép és az ottani szálloda személyzete is igazolta, de azokat nem fogadták el a tárgyaláson, mert pont a gyilkosság napjára nem volt konkrét bizonyíték arra, hogy Floridában volt.

Ezt egy dolog bizonyította: egy szállodai számla, amit akkor kapott, amikor augusztus 14-én este kifizette a hotelben a telefonszámláját. Az ezt igazoló papír a zsebében volt, amikor letartóztatták, de a bizonyítékot, hogy Floridában volt a gyilkosság idején a rendőrök „gyakorlatilag tudatosan visszatartották” – mondta el Koss. A számlát ügyének felülvizsgálata közben megtalálták a rendőrségi bizonyítékok között. Az eredeti tárgyaláson azonban a hatóságok azt állították, az nem létezik.

Fleminget egyetlen szemtanú vallomása alapján ítélték el, aki pár héttel a férfi elítélése után visszavonta azt: egy bíró előtt tett vallomásban azt állította, a rendőrök megzsarolták, hogy Fleming ellen valljon. A nő elmondta: próbaidőn volt, amikor egy lopott autóban letartóztatták, és felajánlották neki: mártsa be Fleminget, és akkor megússza a börtönt. Ezt a vallomását azonban a bíróság nem fogadta el, mert nem tudta elég meggyőző bizonyítékokkal alátámasztani állításait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik