Nagyvilág

Menekültáradat lepheti el Olaszországot

lampedusa (lampedusa)
lampedusa (lampedusa)
Több ezer migráns érkezett Olaszországba az utóbbi napokban és a hatóságok ismét óriási emberözönre számítanak. Líbiában a káosz az úr, ezért nem lesz egyszerű a beáramlást leállítani.

Csak kedd óta kb. hatezer menekült és migráns érkezett Olaszországba a tengeren, Líbiából – írja a BBC. Az utóbbi hétben 173 százalékkal több menekült érkezett, mint korábban, miközben Görögországba 76 százalékkal kevesebb az érkezés. A líbiai hatóságok attól tartanak, hogy a balkáni útvonal lezárása a török-EU megállapodással ismét az észak-afrikai partok felé tereli a bevándorolni szándékozókat.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint nincs bizonyíték arra, hogy a megállapodás miatt terelődött át a menekülthullám a Földközi-tenger közepére. Joel Millman a szervezet szóvivője pontos számokat is mondott: kedd óta 6021 menekült kelt át Líbiánál a tengeren, míg mindössze 174 érkezett Görögország felől. Idén eddig 23 ezer fő érkezett Olasz-, míg 153 ezer fő Görögországba.

Az olasz hatóságok szerint a tengeren kimentett menekültek közül nagyon sokan jönnek Eritreából és Afrika Szarváról, azaz Szomália környékéről. Szír menekült alig van köztük. Olaszország megkérte az önkormányzatokat, hogy 15 ezer ágyat ajánljanak fel az érkezőknek.

A BBC líbiai tudósítója szerint százezrek érkezhetnek az országba, hogy átkeljenek Európába. Líbiában most a káosz az úr, van vagy három kormány és a partvidék egy részét az Iszlám Állam ellenőrzi. Már az Európai Bizottság is figyelmeztette Máltát és Olaszországot, hogy rengeteg migráns érkezhet ide. Donald Tusk elmondta, nem lesz lehetséges itt ugyanaz a megoldás, mint a Balkánon. (BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik