Nagyvilág

Határvédelmi javaslatcsomagot villantott Orbán

Szerinte nem a menekültügyi rendszert kell megreformálni.

A kormányfő a Demokrata Centrumpártok Internacionáléjának (CDI) pénteki lisszaboni tanácskozásán hozta nyilvánosságra a Schengen 2.0 tervet, amelyre – mint a közmédiának adott nyilatkozatában elmondta – azért volt szükség, mert elhibázott irányúnak tartja a migrációs válság kezelésére tett európai bizottsági javaslatot.

Az ugyanis a menekültügyi rendszert akarja megreformálni, Magyarországnak viszont az az álláspontja, hogy “nekünk a határokat kell megvédeni”

– hangsúlyozta Orbán Viktor, aki a CDI, a kereszténydemokrata irányultságú centrumpártok nemzetközi szervezetének egyik alelnöki tisztségét is betölti. Az akciótervet a következő napokban a visegrádi országoknak és a többi EU-s miniszterelnöknek is elküldik. A jövő héten pedig Németországban, majd az azt követő hetekben több más európai országban személyesen is ismerteti a javaslatot.

A kormányfő szerint világossá kell tenni az EU számára:

az nem megy – mint ahogyan a bizottság javaslatában olvasható -, hogy valaki Brüsszelben eldönti, hogy az EU országainak a demográfiai és gazdasági problémáikat bevándorlással kell megoldani. … Mi azt gondoljuk, hogy vannak olyan országok az unióban, amelyek így akarják megoldani a problémáikat, és vannak, amelyek másképp.

Orbán Viktor jelezte, Magyarország az utóbbiak közé tartozik, mert nem migránsokkal, hanem család- és gazdaságpolitikával akarja orvosolni a gondokat. Az EU nem veheti el azt a jogot, hogy “mi mondjuk meg, hogyan akarjuk megoldani ezeket a problémákat”, vagyis nem hozhat létre olyan rendszert, miszerint beengedi a migránsokat, majd kötelező befogadást ír elő minden tagállamnak – fejtette ki.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik