Nagyvilág

Németországnak német mecseteket német imámokkal!

A németországi mecsetek zömét a török állam üzemelteti, miközben a török elnök már abba is beleszól, Berlinben vagy Münchenben épp ki cikizi ki őt. Ebből lett elege egy képviselőnek.

Németország megint összerúgja a port az iszlámmal, legalábbis Törökországgal biztos. Andreas Scheuer kereszténydemokrata (CSU-s) képviselő felvetette, hogy a mecsetekben tegyék kötelezővé a német nyelvet, valamint azok külföldi – török és szaúdi – pénzügyi támogatását tegyék illegálissá – írja a BBC.

Eközben Németország a szabados médiájával is magára haragította Recep Tayyip Erdogan török diktátort. Először egy szatirikus dal miatt hívatta be a német nagykövetet, majd a ZDF-es komikus, Jan Böhmermann húzta fel Erdogant egy olyan verssel, amiben kecskékkel és birkákkal közösülést emlegetett, mint a török vezér fő hobbiját.

A német hatóságok vizsgálják is, mennyire lépte túl a komikus a szólásszabadság határait, Böhmermannt pedig rendőrök védik, a műsorát leállították. Mindenesetre Angela Merkel kancellár hallgat az ügyben, a BBC szerint részben a törökökkel kötött menekültvisszaadási egyezmény miatt. Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök szerint viszont a megállapodás nem változtat a sajtószabadság európai alapértékein.

A fent említett Scheuer erre is reagált, amikor azt mondta, Európának ki kell tartania felvilágosult értékei mellett. A mecsetekkel az lenne amúgy a terve, hogy az összes imámot Németországban képezzék ki, osztaniuk kelljen a német értékrendet és németül kéne prédikálniuik.

Mindez azért fontos, mert mintegy három millió német állampolgárnak van legalább egy török szülője, és a németországi mecsetek zömét a török vallási hatóság szervezete, a Török-Iszlám Unió a Vallási Ügyekért tartja fenn. Sok imám eleve Törökországból érkezik, ezért több német egyetem már felállított iszlám központot, hogy legyen hazai imámképzés is, ellensúlyozandó a török befolyást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik