Nagyvilág

A török diktátor emberei újságírókat vertek Amerikában

Volt, akit lekurváztak, másnak azt mondták: meg fogják ölni. Az amerikai hatóságok nagyrészt karba tett kézzel nézték, mi történik.

Újságírókat inzultáltak Recep Tayyip Erdogan emberei az Egyesült Államokban – írja a Guardian. A török államfő egy nukleáris biztonságról szóló csúcstalálkozóra érkezett Washingtonba, amelyen Orbán Viktor is részt vesz.

Kirángatták az épületből

Erdogan a Brookings Institution által szervezett rendezvényen szólalt fel. Adem Arslan, az Özgür Düşünce nevű liberális napilap munkatársa elmondta: regisztrált a rendezvényre, amely előtt az amerikai intézet külpolitikai kommunikációs vezetőjével, Gail Chaleffel beszélgetett a követség előcsarnokában. „Erdogan egyik embere odajött, elkezdett fenyegetőzni és megpróbált kirakni” – mondta az újságíró.

Gail erre azt mondta nekik, hogy újságíró vagyok, ők hívtak meg engem. A biztonságiak azt felelték, hogy nem érdekli őket, aztán megfogtak és kirángattak az épületből, majd átvittek az út túloldalára

– elevenítette fel a történteket Arslan. A Brookings Institute munkatársai ezután felajánlották neki, hogy egy másik helyiségből meghallgathatja Erdogan beszédét, de a török elnök emberei másodszor is megpróbálták kirakni. Végül az amerikai biztonsági személyzet avatkozott közbe Arslan védelmében.

Erdogan egyik embere odáig ment, hogy azt mondta az újságírónak:

Meg fogunk ölni, mert áruló vagy.

Arslan azt mondta: nagyon frusztrálja, ami történt. Hozzátette: korábban kormánypártinak volt mondható, de azóta, hogy írt egy korrupciós ügyről, ellenségként tekintenek rá.

Úgy térden rúgták, hogy vérzett

Nem Arslan volt az egyetlen, akit bántalmazás ért. Erdogan egyik biztonsági embere mellkason rúgott egy amerikai újságírót, aki megpróbálta levideózni, hogy mit művelnek. Az amerikai hatóságok is a helyszínen voltak, de a tanúk szerint nem tettek semmit a túlkapások ellen.

Ott volt a rendezvényen Emre Uslu is, a Zaman munkatársa, amelyet nemrég a török kormány elfoglalt. Őt úgy térden rúgták, hogy vérzett.

A rendőrökhöz fordultam, de sokkolt, ahogy reagáltak: annyit mondtak, hogy menjek át a túloldalra és ne jöjjek ide

– mondta.

Belekötöttek a tüntetőkbe

A Brookings Institution előtt megjelent egy tiltakozó csoport is, a Kurd Népvédelmi Egységek zászlóival. Azt skandálták, hogy „Erdogan fasiszta” és „Erdogan gyerekgyilkos”. Egy újságírónő azt mondta: Erdogan biztonsági emberei átmentek a túloldalra a tüntetőkhöz, és beléjük kötöttek. Látta, hogy belerúgnak egy emberbe, odament és megkérdezte, mit csinálnak. Az egyik biztonsági ember az arcába üvöltötte, hogy „a Kurd Munkáspárt kurvája”.

„Én erre azt mondtam, hogy nincs joga velem így beszélni. Erre elkezdtek fotókat csinálni rólam, nyilván hogy megfélemlítsenek, de ez nem hatott meg különösebben” – mondta. Amberin Zaman szerint ez a viselkedés nem szokatlan Erdogan biztonsági embereitől.

Szerettem volna azt hinni, hogy Amerikában biztonságban vagyunk tőlük, de nem

– mondta.

Feljelentéssel fenyegetőzött Erdogan

A rendezvényen egyébként az újságírók nem kérdezhettek Erdogantól, de a moderátor kitért a török sajtószabadság kérdésére. Erdogan szerint a bebörtönzött újságírók terrorcselekményekben vettek részt. „A török börtönökben nincsenek olyan újságírók, akiket a munkájuk végzése miatt ítéltek volna el” – állította az államfő. Kitért arra is, hogy látta, hogy állnak emberek az utcán, akik kiabálnak, de ők nem tudják, mi történik Törökországban.

Köszönöm mindenkinek, aki kritizál engem, de ha inzultálnak, az ügyvédeim jogi lépéseket tesznek

– jelentette ki Erdogan.

A washingtoni National Press Club újságíró-szervezet elítélte a történteket. Thomas Burr elnök azt mondta: „Törökország vezetője és a biztonsági emberei vendégek az Egyesült Államokban. Nincs joguk kezet emelni a riporterekre, tiltakozókra vagy bárki másra.”

A washingtoni török követség szóvivője annyival intézte el a történteket, hogy nem látta a kifogásolt eseteket, és nem tud mit mondani arra, amiről nem tud.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik