Nagyvilág
vízum (vízum)

Vízumháború törhet ki az EU és az USA között

24.hu
24.hu

2016. 04. 12. 17:29

Az USA még mindig kivételezik egyes EU-tagállamokkal abban, hogy kell-e a polgáraiknak vízum a belépéshez. Két évet várt az EU, de most bekeményít.
Korábban a témában:

Miután az Egyesült Államok bejelentette, hogy egyes európaiak nem léphetnek be az USA területére vízum nélkül, az Európai Unió is közölte, morfondírozik azon, hogy az amerikaiakkal szemben bevezesse a vízumkötelezettséget – írja a Telegraph.

Épp a mi térségünkre vonatkozik az az előírás, hogy más követelményeknek kell megfelelnie egy nyugat- és egy kelet-közép-európai utazónak, ha az Államokba megy. Szigorúbbak a feltételek pl. a lengyelekkel, horvátokkal, ciprusiakkal, bolgárokkal és románokkal szemben is. Kanada Romániával és Bulgáriával szemben tart fenn vízumkötelezettséget, de a távol-keleti Brunei is szelektál a tagállamok közt.

Az EU már 2014-ben megkérte Washingtont, hogy két éven belül a többi tagállamnál is oldja fel a beutazási korlátozásokat, de ez nem történt meg. Az Európai Bizottság ezért arra fogja kérni az Európai Parlamentet és az Európai Tanácsot, hogy dolgozzon ki javaslatokat a viszontválaszra.

Az EU-nak a cikk szerint nagyrészt közös a vízumpolitikája. Vízummal utazhatnak csak be az indiaiak, a kínaiak vagy az oroszok, míg pl. az USA, Kanada és Ausztrália állampolgárainak nem szükséges ez. Ahogy Dimitrisz Avramopulosz uniós biztos elmondta, a reciprocitás elve alap az EU-ban: ha egy államba vízummentesen lehet utazni az EU-s polgároknak, akkor az adott állam polgárai is így jöhetnek be az unió területére.

Az már csak hab a tortán, hogy az USA nemrég vezette be azt a szabályt, hogy az az európai, aki az elmúlt öt évben Iránban, Irakban, Szudánban vagy Szíriában járt, vízumért kell, hogy folyamodjon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.