Nagyvilág

Központi menekültügyi rendszert javasol az Európai Parlament

Uniós üzemeltetésű regisztrációs központokból osztanák szét az Európába érkező menekülteket.

Egy központi menekültügyi rendszer keretében az EU jobban tudná kezelni a menedékkérők érkezését – ez olvasható az Európai Parlament kedden elfogadott állásfoglalásában, amely legális és biztonságos beutazási lehetőségek megteremtését javasolja.

A nem kötelező érvényű állásfoglalás megállapítja, hogy az EU menekültügyi rendszere képtelen megbirkózni a menedékkérők egyre nagyobb számával, ezért a dublini szabályok radikális átalakítását szorgalmazza. A javaslat szerint a kérelmeket egy központi rendszerben kellene begyűjteni és szétosztani. A tagállami kvótákat is magában foglaló rendszer uniós üzemeltetésű regisztrációs központokra épülne, az Európába érkező menekülteket innen osztanák szét.

Az EP-határozatban kiemelték: a mostani menekültügyi rendszer nem veszi kellőképpen figyelembe az EU külső határain lévő országokra nehezedő migrációs nyomást. A képviselők állásfoglalásukban olyan változtatásokat követelnek, amelyek nagyobb szolidaritást, igazságosabb viszonyokat, megosztott felelősséget, illetve a menedékkérelmek gyors elbírálását biztosítják.

A menedékkérők áthelyezésével és a menekültek áttelepítésével kapcsolatban felszólítják a tagállamokat, hogy tartsák magukat vállalt kötelezettségeikhez, hiszen mostanáig a Görögországban és Olaszországban áthelyezésre váró 160 ezer menedékkérőnek csupán töredéke került át ténylegesen más uniós országba. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik