Nagyvilág

Elhagyták az első menedékkérők a görög sátortábort

Hétszáznál több menedékkérő hagyta el kedden az athéni kikötővárosban, Pireuszban rögtönzött sátortábort.

A rakpart fala mentén hetek óta több mint 4500 ember táborozott méltatlan körülmények között. A parti őrség szerint a menedékkérők áttelepültek egy, a kikötőváros nyugati felén újonnan épített táborba.

Az új táborról a tévécsatornákon közölt képeken légkondicionált lakókonténereket lehetett látni. A tervek szerint a telepet tovább szélesítik, aminek köszönhetően végül több mint 3000 embert tudnak majd ott elhelyezni.

Múlt csütörtökön a parti őrség bejelentette, a menekültek két hetet kapnak, hogy önként távozzanak a hadsereg által épített menekülttáborokba, különben erőszakkal viszik át őket.

Minden erőfeszítést meg fogunk tenni, hogy meggyőzzük a menekülteket és migránsokat: saját érdekük, hogy menjenek át a menekülttáborokba, állt a közleményben.

A Görögországban tartózkodó menekültek elhelyezésének problémája a most megkezdett áttelepítéssel nem oldódott meg. Pireuszban, és főként a macedóniai határ mentén, Idomeninél kialakult rögtönzött, hevenyészett táborban összesen több mint 15 ezer menekült várakozik.

Mindannyian azt követelik, hogy újra nyissák meg az úgynevezett balkáni útvonalat, lehetővé téve ezzel, hogy az emberek továbbutazhassanak Nyugat felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik