Nagyvilág

Már a Fülöp-szigeteken is az ISIS miatt harcolnak

Az Abu Sayyaf nevű terrorcsoport vezére hűséget fogadott a halálszektának, őt próbálták levadászni a hétvégén a katonák.

Legkevesebb 18 katonát veszítettek szombaton a fülöp-szigeteki fegyveres erők a szigetországban tevékenykedő terrorszervezet, az Abu Sayyaf fegyvereseivel folytatott harcokban – közölte a hadsereg vasárnap. A katonaság azt is közzétette: öt iszlamistával sikerült végezniük, köztük egy marokkóival is.

A hadsereg szerint a szombati összecsapásokban legalább 53 katona megsebesült. Nevük mellőzését kérő tisztek elmondták, a katonák feladata az volt, hogy kézre kerítsék az Abu Sayyaf parancsnokát, Isnilon Hapilont, aki nyilvánosan hűséget fogadott az Iszlám Államnak.

Hapilon után évek óta folyik a hajtóvadászat, mert azzal vádolják, hogy több terrorcselekményhez is köze van. Az Egyesült Államok ötmillió dollárt ajánlott fel annak, aki a nyomára vezeti a hatóságokat. A katonák kilenc órán át tartó tűzharcot vívtak a szélsőségesekkel. Az összecsapásban Hapilon egyik fia is meghalt.

Az Abu Sayyaf 1991-ben jött létre. A Fülöp-szigetek és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja nyilván. Bűntettei között szerepel pokolgépes merénylet, zsarolás, emberrablás, valamint többek között keresztény misszionáriusok lefejezése is. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik