Nagyvilág

Amerikai haderővel szórják meg a Fülöp-szigeteket

Nyolc támaszpontra kerülhet amerikai haderő a Fülöp-szigeteken, ami nyilvánvaló válasz a terjeszkedő Kína felé.

A Fülöp-szigetek felajánlotta Washingtonnak nyolc támaszpontjának használatát. Ezeken az Egyesült Államok raktárakat építhet hadfelszerelés és egyéb ellátmány tárolására – jelentette be szerdán a Fülöp-szigetek egy katonai szóvivője. Restituto Padilla ezredes újságíróknak azt mondta, hogy öt légi támaszpontról, két haditengerészeti bázisról és egy őserdei kiképzőtáborról van szó.

A nyolc közül kettő Palawan szigetén van, közel a Dél-kínai-tengerhez, amire Kína szinte teljes egészében jogot formál. Emiatt már jó ideje feszült Peking viszonya a Fülöp-szigetekkel, ami szintén magának szeretne egyes tengerrészeket, csakúgy mint Malajzia, Vietnam, Brunei és Tajvan.

Régi jópajtások

A Fülöp-szigetek régóta szövetségese az Egyesült Államoknak. A két ország 2014 áprilisában tíz évre szóló védelmi megállapodást kötött, ezért amerikai erők ideiglenesen szárazföldi csapatokat, repülőket és haditengerészeti egységeket állomásoztathatnak az ország támaszpontjain. Tavaly további szerződéssel erősítették meg az engedélyt.

Kína ferde szemmel nézi a Fülöp-szigetek és az Egyesült Államok katonai közeledését, és kifogásolja az együttműködést. A Hszinhua állami hírügynökség egy szerdai kommentárjában a támaszpontok amerikai használatba adásáról azt írta, hogy Manila viselni fogja “ostoba lépésének” negatív következményeit.

A Fülöp-szigeteken 1991-ben zárták be az utolsót azok közül az amerikai támaszpontok közül, amiknek csaknem egy évszázadon át fontos szerepük volt a Fülöp-szigetek biztonságának szavatolásában. Bírálók szerint a 2014-ben kötött védelmi egyezmény visszatérést jelent az akkori állapotokhoz, és a szuverenitás feladásával jár – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik