Nagyvilág
lengyel, magyar két jó barát (lengyel, )

Lengyelország beáll a magyar kvótaügyi kereset mögé

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 04. 08. 14:53

Lengyelország támogatja és csatlakozik Magyarországnak a kötelező menekültbefogadási kvóta ügyében az Európai Bírósághoz benyújtott decemberi keresetéhez – jelentette be Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter pénteken Krakkóban, magyar kollégájával, Trócsányi Lászlóval tartott tárgyalásai után. Trócsányi László csütörtökön érkezett kétnapos látogatásra Lengyelországba.

A lengyel és a magyar kormány sok pontban rokon politikát folytat

– értékelte a sajtóértekezleten Ziobro, kiemelve a pénteki tárgyalásokon megvitatott témák közül a migráció és a terrorizmus kérdéseit.

Azon az állásponton vagyunk, hogy a magyar panasz teljes egészében megalapozott

– jelentette ki Ziobro, hozzátéve: Lengyelország csatlakozik az uniós belügyminiszterek által tavaly szeptemberben elfogadott, 120 ezer migráns kötelező elosztását előirányzó kvótával szemben benyújtott magyar panaszhoz, amelyet a lengyel tárca saját jogi érveivel egészít ki.

Trócsányi: a kvótadöntés sérti a közösségi jogot

Köszönettel tartozunk a lengyel kormánynak, hogy csatlakozott hozzánk, szolidaritást érzünk a részéről

– reagált a bejelentésre Trócsányi László.

A magyar miniszter kifejtette: a szeptemberi kvótadöntés több szempontból is sérti a közösségi jogot.

Tavaly júniusban az Európai Tanács még önkéntes kvótáról beszélt

– emlékeztetett -,

ehhez képest szeptemberben kötelező kvótákat rendelt el.

Az uniós szerződés 78. cikkének harmadik, a szükséghelyzetek kezeléséről szóló bekezdése csupán ideiglenes megoldásokról beszél, az állandó bírói gyakorlat pedig nem tartalmaz ilyen jellegű kötelező intézkedést – húzta alá Trócsányi.

Lengyelország is ellenzi az automatikus átirányítást

Az MTI-nek az uniós biztosok állandó menekültelosztási mechanizmusra vonatkozó szerdai javaslatát érintő kérdésére válaszolva Trócsányi László kijelentette: az állandó mechanizmus “sértené a nemzeti szuverenitást, ezért teljesen elfogadhatatlan”, ugyanakkor uniós szinten biztosan komoly vita fog kialakulni róla.

A magyar kormány erről hivatalos álláspontot fog kiadni, és várható visegrádi egyeztetés is

– mondta el a miniszter, hozzátéve: a visegrádi országcsoport tagjaiként e témában akkor tudunk eredményesek lenni, ha egységes álláspontot tudunk kialakítani. Zbigniew Ziobro ugyanerre a kérdésre válaszolva leszögezte:

A lengyel álláspont azonos, ellenezzük az automatikus átirányítást.

Az előző lengyel kormány tavaly szeptemberben beleegyezett az Európai Bizottság egyszeri menekültelosztási kvótájába, vállalva mintegy 7 ezer migráns befogadását 2017 végéig. Ezt a döntést a tavaly novemberben kormányra lépő Jog és Igazságosság párt – tiszteletben tartva a jogfolytonosságot – maga is vállalja azzal, hogy nemzetbiztonsági szempontokat érvényesít a menedékjogi kérelmek elbírálásakor. Így Magyarországtól és Szlovákiától eltérően Lengyelország az Európai Bíróságnál nem nyújt be ez ügyben önálló keresetet. A szejm ugyanakkor múlt héten a szeptemberi kötelező kvótadöntést bíráló határozatot fogadott el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man with hands clasped together
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.