Nagyvilág

Mossa kezeit a korábban panamázó brit kormányfő

Még az apja csinált egy pöpec offshore céget, amiben ő és a neje is részesedéssel bírt. Ezt évekkel ezelőtt eladták, és esküszik égre-földre, hogy ami adót be kellett fizetni, azt befizette.

Elismerte David Cameron brit kormányfő egy interjúban, hogy neki és a nejének is volt részesedése abban az offshore cégben, amit még az apja alapított, és a Panama-papírok miatt került elő – írja a BBC News. A panamai bejegyzésű Blairmore Holdingst aztán 2010-ben eladták 30 ezer brit fontért, azaz 11,6 millió forintért.

Amikor eladták a céget, a profit után mindennemű brit adót befizetett ő és felesége is – erősítette meg az ITV-nek. Az ellenzék ki van akadva Cameronékra, a Munkáspártot vezető Jeremy Corbyn követeli, hogy hozzák nyilvánosságra az osztalékokat. Cameron ezt mondta a saját és felesége részesedéséről:

Samanthának és nekem közös számlánk volt és 5000 egységünk a Blairmore befektetési trösztben, amit 2010 januárjában adtunk el és kb. 30 ezer font volt az értéke.

Cameron hozzátette, az osztalék után fizetett adót annak idején, de a nyereség annyira elenyésző volt, hogy a nyereségadó határát nem érte el. A Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda kiszivárgott dokumentumaiból derült ki, hogy Ian Cameron is ügyfelük volt, és befektetési cégével a legtitkosabb módon – bár törvényesen – igyekezett működni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik