Külföld
Hongkong, 2016. április 4.
A Mossack Fonseca panamai székhelyû ügyvédi iroda egyik hongkongi részlegének cégtáblájáról készült kép 2016. április 4-én. A Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára a világ számos részén. Az eltitkolt offshore vállalatokról kiszivárgott listán számos politikus, üzletember, híresség és neves sportoló neve szerepel.  (MTI/EPA/Alex Hofford)

Offshore-botrány: panaszkodik a panamázásba keveredett ügyvédi iroda

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 04. 06. 05:26

Panaszt nyújtott be a Mossack Fonseca nevű, panamai székhelyű ügyvédi iroda egyik vezetője, Ramón Fonseca kedden a közép-amerikai ország ügyészségénél, mert állítása szerint cége hackertámadás áldozata lett.

Az ügy előzménye, hogy vasárnap hatalmas információtömeg került nyilvánosságra volt és jelenlegi politikai vezetők, üzletemberek, hírességek, neves sportolók, valamint bűnözők titkos offshore üzleteiről az ügyvédi irodától, amely számos országban székhellyel bíró, névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára. A több százezer céggel kapcsolatos adatokat egy titkos forrás szivárogtatta ki a Süddeutsche Zeitung című német lapnak.

Fonseca kijelentette, hogy külföldi szerverről indított informatikai támadás áldozatai lettek, és az ügyben feljelentést tettek. Szerinte az egész botrányban egyetlen bűncselekmény történt, a cégük elleni hackertámadás és ennek révén információk kiszivárogtatása tőlük, egyébiránt az ügyvédi iroda minden üzleti lépése legális. Méltatlankodott amiatt, hogy a kiszivárogtatott adatok nyilvánosságra hozói az iroda legnevesebb ügyfeleire koncentrálnak, semmibe véve utóbbiak magánéletét. Úgy vélekedett: a világ már szemmel láthatóan kész elfogadni, hogy a magánélet nem része az ember jogainak.

Az offshore-botrány központjában álló cég társalapítója szerint a Mossack Fonseca sosem semmisített meg dokumentumokat, vagy nyújtott segítséget adókerülésben, pénzmosásban.

Az offshore cégek jelensége nem új, és ha nem illegálisan megszerzett vagyonokat mozgatnak, akkor nem is jogellenesek. A Mossack Fonsecához hasonló irodákhoz általában a nagyarányú anyaországi nyereségadók elkerülése miatt fordulnak a befektetők: az általuk eladásra kínált, adóparadicsomokban működő offshore vállalatok megvásárlásával és esetleges feltőkésítésével a befektetők nagyobb nyereséget tudnak realizálni, mint anyaországukban.

(Reuters, MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.